06 39 35 1662
meriam@samenwerkenaangroei.com

Hoe kom ik uit mijn dip – 10 tips

Hoe kom ik uit mijn dip?

Als je in een dip zit, dan wil je eigenlijk maar één ding weten: Hoe kom ik uit mijn dip. Je wilt je weer prettig voelen, vitaal, energiek en blij.

Je hebt dan ook wellicht de neiging om iets leuks te gaan doen, om af te spreken met een vriendin, maar daar voel je je dan eigenlijk weer net niet prettig genoeg voor, en wie zit er nou op een zeurpiet te wachten is dan wellicht wat jij over jezelf denkt.

Bovendien…het helpt je niet.

Als je in een dip zit, is dat een leerproces voor jezelf. Je loopt ergens tegen aan wat je lastig vindt. Dat kan van alles zijn, van een financiële tegenvaller, tot een rotgesprek, van een onbestemd gevoel dat je ineens overvalt, tot balen van je werk en geen oplossing zien en nog heel veel meer. Al deze gevoelens kunnen ervoor zorgen dat je je neerslachtig voelt en met maar 1 ding bezig bent: Hoe kom ik uit mijn dip.

Hieronder mijn tips om met je dip om te gaan en er van te leren.

Erken dat je een dip hebt. Natuurlijk is het geen fijn gevoel en wil je er zo snel mogelijk van af. Toch is het goed om er bij stil te staan. Je kan allemaal leuke dingen gaan doen om van het gevoel af te komen, maar wat je dan eigenlijk doet is jezelf en je gevoelens ontkennen en dat kan op de lange termijn tot ergere dingen lijden.

– Ga met je aandacht naar binnen en onderzoek je dip. Je voelt je rot en neerslachtig, OK. Maar wat veroorzaakt dat gevoel? Ben je bang, verdrietig, boos? Waar komt je gevoel vandaan, wat zit er onder? Als je dat ontdekt bij jezelf kan dat voor opluchting zorgen. Misschien ontdek je een patroon.

– Doorvoel wat je ervaart. Als je dan weet wat je dip veroorzaakt, ga er dan eens met je aandacht naar toe. We zijn geneigd om er juist van weg te lopen omdat je er misschien wel bang voor bent. Maar ga er eens met je aandacht naar toe. Voel je het ergens in je lijf? Adem er naar toe en kijk er eens naar. Wat zie je? Wat voel je? Hoe is dat?

-Geef jezelf de tijd. Natuurlijk wil je gelukkig zijn en je dip snel achter je laten. Maar soms heb jij het als persoon gewoon even nodig om bij jezelf stil te staan. Gun jezelf die tijd.

– Kijk eens welke gedachten er aanwezig zijn over je dip. Als je met al je aandacht naar het rotgevoel gaat en er met een open nieuwsgierige houding naar kan kijken, dan kan het zijn dat je er achter komt dat je dip eigenlijk helemaal niet zo eng is. Dat jouw gedachten over je dip hem vast zetten.

-Leef in het nu. Een dip is al vervelend genoeg. Als jij dan ook nog van alles gaat vinden over je dip en je zorgen gaat maken over hoe je zelf tegen een dip aan kijkt en wanneer je dat nog meer voelde en wat je daar dan van vond, maak je het wel heel gecompliceerd. Leef in het nu. Ervaar wat jij nu ervaart, niets meer,  niets minder.

– Wat zou je helpen? Nu je zo met je aandacht en gevoel op onderzoek uit bent gegaan dan kan je eens kijken of er zich iets aandient wat jou zou kunnen helpen.

– Onderzoek de mogelijkheden. Schrijf eens voor jezelf op waar je tegen aan loopt en welke mogelijke oplossingen er zijn. En dat hoeven geen grote dingen te zijn hoor. Je hoeft niet meteen ontslag te nemen, je kan ook eens met je leidinggevende gaan praten. Of iedere avond een rondje gaan wandelen in plaats van op de bank te ploffen. Het kunnen kleine dingen zijn die je uit jouw dip kunnen halen. Laat je niet belemmeren door je eigen gedachten maar blijf alles wat in je op komt opschrijven. Verken je eigen geest.

– Praat er eens over met een vriendin. Nu je je gedachten en de eventuele oplossingen voor jezelf hebt geordend, zou je er eens met een vriendin over kunnen praten. Wat voor jou prettig voelt, je hele proces, of een korte samenvatting van waar je tegen aan liep en wat je voor jezelf als oplossing bedacht had.

– Wat spreekt jou aan in wat zij zegt en waar ervaar je weerstand?

– Wat zegt dat over de situatie waar je nu in zit?

– Onderneem actie. Jouw dip is een tijdelijke situatie van neerslachtigheid. Dat kan allerlei oorzaken hebben. De enige manier om uit je dip te komen is een andere mindset. Hoe lastig dat ook is. Lach naar anderen, maar vooral naar jezelf als je in de spiegel kijkt. Geef jezelf complimentjes. Kijk naar wat er wél lukt en wat je wél goed doet in plaats van te focussen op de dingen waar je op achter blijft.lief zijn voor jezelf. coach, coaching, Meriam Verhoef, Meriam, Utrecht, lief, dip, hoe kom ik uit mijn dip

Wees tegen jezelf net zo lief als tegen je vriendin. Ben je eigen vriendin.

Het is niet altijd makkelijk om bovenstaande stappen zelfstandig te doorlopen. Je hebt soms iemand nodig die je daarin kan begeleiden. Die jou onbevooroordeeld kan zien.  Die jou een zetje geeft, een spiegel voor houdt of je een liefdevolle schop onder je kont geeft.

Als ik die persoon mag zijn, vind ik dat fijn. In dat geval… neem hier contact met me op.

Ik hoop dat bovenstaande stappen je al op weg hebben kunnen helpen.

 

Bovenstaande tips zijn bruikbaar bij een ‘normale’ dip. Als je dip dieper gaat of langdurig is, neem dan contact op met je huisarts.coach, Utrecht, coaching, blog, Meriam, Verhoef, training, tip, coach, Utrecht, Meriam Verhoef

Facebooklinkedin

 

Geef een reactie