06 39 35 1662
meriam@samenwerkenaangroei.com

10 tips voor mentale gezondheid

coach Utrecht, geestelijk, gezond, stress, pleziercoaching,

Vandaag (10 oktober) is het de dag van de geestelijke gezondheid. Nu is tegenwoordig iedere dag, wel een dag van…, maar deze spreekt me toevallig wel aan, en ik geef jou graag tips om mentaal gezond te blijven.

Ik merk om me heen dat veel mensen bezig zijn met hun fysieke gezondheid, ze eten gezond, zijn heel erg bezig met de trends die er zijn op het gebied van voeding, lezen er veel over, laten zich adviseren. Ze doen aan sport, gaan naar de sportschool en nemen les of een ‘personal trainer’. Ze abonneren zich op bladen over gezondheid om er nog meer over te leren, praten er met vriend(inn)en over en laten zich inspireren. Als ze niet goed reageren op bepaald soort eten dan gaan ze naar de dokter en met een sportblessure naar de Fysiotherapeut.

Zodra het aankomt op mentale gezondheid lijkt dat anders te gaan. Dan lijkt het ineens over iets anders te gaan dan jouw gezondheid. Dan moet je het toch ‘zelf kunnen oplossen als’ je tegen iets aanloopt in je leven waar je moeite mee hebt. Of ‘gaat het toch vanzelf over’ als je je een periode somber voelt. Toch zijn dit vaak dingen die niet makkelijk op te lossen zijn. Vriend(inn)en gaan al snel adviseren en alleen loop je steeds in dezelfde valkuil en heb je last van je eigen blinde vlek. Het lijkt een taboe te zijn, of je denkt er niet aan om jouw ‘mentale blessure’ met een professional te bespreken.

Toch is het inschakelen van een coach vaak de ideale manier om jou weer op de rit te krijgen. Een coach luistert écht naar jou. En ziet wat jou belemmert om dat te doen waar je gelukkig van wordt. Een coach is meestal (ik in ieder geval wel) oplossingsgericht en helpt jou te ontdekken wat je tegen houdt om een stap te zetten en gaat samen met jou kijken wat je nodig hebt om die stap wél te zetten.

Ondertussen geef ik je hier 10 tips om mentaal gezond te blijven:

 • Activiteiten ondernemen die op natuurlijke wijze endorfines laten vrij komen en daardoor bijdragen aan een goed gevoel, zoals sporten en bewegen.
 • Ga nieuwe dingen ontdekken. Wees nieuwsgierig. Iets nieuws ontdekken geeft een vreugdevol gevoel (door vrijkomende endorfines) en is gericht op de toekomst.
 • Beperk ongezonde psychische gewoontes zoals piekeren. Leg je innerlijke criticus het zwijgen op of lach hem uit.
 • Beheers je stress. Stress eist een zware tol op je mentale en emotionele gezondheid, dus is het belangrijk om het onder controle te houden. Niet alle stress is te vermijden maar zorg in ieder geval dat er momenten van rust tegenover staan.
 • Doe een beroep op je zintuigen. Ga eens alleen naar het bos en ruik de herfst, hoor de bladeren ritselen, voel je voeten neerkomen, zie de bomen verkleuren en strijk neer op een terras voor een kop thee.
 • Geef prioriteit aan vrije tijd. Dat is meestal het eerste dat er bij inschiet, maar blok af en toe een halve dag voor jezelf in je agenda.
 • Maak tijd voor complimenten en waardering. Denk voordat je naar bed gaat aan waar je dankbaar voor bent. Zeg eens iets liefs tegen je spiegelbeeld.
 • Ga huppelen, touwtje springen of iets anders dat lijkt op juichen. Door te doen alsof, voel je vaak al beter.
 • Dingen doen die een positieve invloed hebben op een ander. Omdat je je nuttig maakt voor een ander en jij je gewaardeerd voelt, kan dit bijdragen aan een positief gevoel van eigenwaarde.
 • Werk aan je zelfbeheersing. Dit kan je een gevoel van controle geven. En als je controle hebt over dit onderdeel van je leven, kan je dat ook toepassen op onderdelen waar je je hulpeloos voelt.

buton-blogs-en-tips

Facebooklinkedin

 

3 reacties

 1. Julia schreef:

  Goed dat je hier over schrijft, vooral het stukje waarin je zegt tijd te moeten maken voor complimenten en waardering sprak me erg aan. Vooral in deze tijd zijn er te weinig mensen die echt dankbaar zijn voor wat ze hebben.

 2. Bram Nelissen schreef:

  In mijn optiek kan je voor mentale gezondheid wel steun zoeken bij andere maar het antwoord gaan mensen om je heen niet geven. Wel kan het leiden tot nieuwe inzichten maar dan weer moet je de elementen eruit halen die toepasbaar zijn op jouw leven. Want dat is het uiteindelijk. Het is jouw leven en jouw gevoel. Niemand voelt precies wat jij voelt dus niemand heeft het antwoord dat de key is tot jouw geluk.

  • Meriam schreef:

   He Bram,
   Helemaal eens met wat jij schrijft dat niemand precies weet wat jij voelt. En alleen jij kan de antwoorden vinden. Soms is het lastig om die antwoorden te kunnen zien omdat je vast zit in je eigen (soms beperkende) gedachten en dan lukt het je gewoon even niet om het te zien. In dat geval is het fijn als iemand je een spiegel kan voorhouden of de juiste vragen kan stellen en verdieping kan zoeken in een andere laag dan waar je nu de antwoorden zoekt. Dankjewel voor je reactie en een fijne dag Bram.

Geef een reactie