Samen werken aan groei - Meriam Verhoef

NLP, Mindfulness, coaching, training

Archief

Hartenkreet aan alle supermama’s

Dit blog schreef ik voor Nibblr.online. Ik deel het hier graag met jou.

Het is 6 uur ‘s middags. Bij mij in de wijk is het een kakofonie van huilende kinderen en verheven vrouwenstemmen. Moeders op (bak)fietsen racen van kinderdagverblijf naar huis, om daar in dezelfde vaart te gaan koken.

Wat een hectiek!

Al jaren aanschouw ik dit tafereel. Met afwisselend bewondering en mededogen kijk ik naar het hectische leven dat deze moeders leiden. In de zomer hoor ik het vervolg van deze race, door de openstaande deuren van onze aan elkaar grenzende tuinen.

Onder het koken wordt de dag doorgenomen met de kinderen, wordt de kinderen gemaand hun rotzooi op te ruimen, hun voetbalspullen alvast klaar te zetten voor morgen en de tafel te dekken.

Terwijl de werkende moeder goochelt met brengen en halen, voeden en aankleden, werken en moederen, koken en e-mails wegwerken, schenk ik nog eens een kop thee voor mezelf in.

Wat een fantastische krachtige vrouwen zijn al die moeders toch!

Petje af voor hoe zij al haar verantwoordelijkheden weet te combineren. Als moeder, als werknemer, als partner, als vriendin, als dochter, als volleybalcoach van de dochter, als taxichauffeur voor de zoon, als entertainer tijdens verjaardagsfeestjes, als verpleegkundige tijdens ziekte, als pleinwacht op school, als bemiddelaar tijdens ruzies en als troost bij verdriet.

En terwijl ik dit schrijf en trots ben op dat wij vrouwen (hoewel ik zelf niet behoor tot het moederende soort) dit allemaal voor elkaar krijgen, voel ik tegelijkertijd een soort ongemak.

Waar zijn de vaders? Ik weet niet hoe het in jouw omgeving is, maar heel veel verder dan een papadag en een keer langs de lijn staan van het voetbal zie ik de meeste vaders toch niet gaan. Ok, er wordt een luier verschoond en eens wat gekookt, maar wat mij opvalt is dat de wezenlijke zorg- en regeltaken bij de moeder liggen. Wie koopt de cadeautjes voor kinderverjaardagen? Wie geeft kindlief op voor zwemles, wie helpt op school, wie haalt het kind op van de opvang als het ziek is? Bij de meeste vrouwen die mij benaderen is dat de moeder.

De druk ligt op de moeders

Dit komt o.a. door de manier waarop in Nederland het bevallingsverlof is geregeld. Vaders krijgen 2 dagen verlof en gaan dan weer aan het werk, moeders hebben veel meer tijd om zich aan hun baby te hechten, waardoor ze vaak meer taken op zich nemen dan ze eerder bedacht hadden.

Daarnaast wordt er ook anders tegen moeders dan tegen vaders aangekeken door de maatschappij. Zelden wordt een vader gevraagd, hoe hij de zorgtaken gaat combineren met z’n werk. Bij een vrouw ligt dat anders. Aan een vrouw worden vaak andere eisen gesteld ten aanzien van de zorg voor de kinderen waardoor vrouwen druk uit hun omgeving kunnen ervaren.

Dus hoewel ik trots ben op alle moeders, hierbij een hartenkreet

Ga ook voor jezelf zorgen! Je bent het waard en je wilt je toch ook zelf ontwikkelen? Zorgen voor je kind is belangrijk, maar jezelf wegcijferen hoeft toch niet? Betrek je partner bij de opvoeding, schakel hulpbronnen in en neem tijd voor jezelf! Wanneer ben jij voor het laatst naar de sauna geweest, of heb  je een boek gelezen? Nestel je op de bank en laat de boel de boel. Ik gun het jou. Gun jij het jezelf ook?

coach, Utrecht, coaching, blog, Meriam, Verhoef, training, tip, coach, Utrecht, Meriam Verhoef

Meriam, life, coach, coaching, Utrecht

Facebooklinkedin

Hoe kom ik uit mijn dip – 10 tips

Hoe kom ik uit mijn dip?

Als je in een dip zit, dan wil je eigenlijk maar één ding weten: Hoe kom ik uit mijn dip. Je wilt je weer prettig voelen, vitaal, energiek en blij.

Je hebt dan ook wellicht de neiging om iets leuks te gaan doen, om af te spreken met een vriendin, maar daar voel je je dan eigenlijk weer net niet prettig genoeg voor, en wie zit er nou op een zeurpiet te wachten is dan wellicht wat jij over jezelf denkt.

Bovendien…het helpt je niet.

Als je in een dip zit, is dat een leerproces voor jezelf. Je loopt ergens tegen aan wat je lastig vindt. Dat kan van alles zijn, van een financiële tegenvaller, tot een rotgesprek, van een onbestemd gevoel dat je ineens overvalt, tot balen van je werk en geen oplossing zien en nog heel veel meer. Al deze gevoelens kunnen ervoor zorgen dat je je neerslachtig voelt en met maar 1 ding bezig bent: Hoe kom ik uit mijn dip.

Hieronder mijn tips om met je dip om te gaan en er van te leren.

Erken dat je een dip hebt. Natuurlijk is het geen fijn gevoel en wil je er zo snel mogelijk van af. Toch is het goed om er bij stil te staan. Je kan allemaal leuke dingen gaan doen om van het gevoel af te komen, maar wat je dan eigenlijk doet is jezelf en je gevoelens ontkennen en dat kan op de lange termijn tot ergere dingen lijden.

– Ga met je aandacht naar binnen en onderzoek je dip. Je voelt je rot en neerslachtig, OK. Maar wat veroorzaakt dat gevoel? Ben je bang, verdrietig, boos? Waar komt je gevoel vandaan, wat zit er onder? Als je dat ontdekt bij jezelf kan dat voor opluchting zorgen. Misschien ontdek je een patroon.

– Doorvoel wat je ervaart. Als je dan weet wat je dip veroorzaakt, ga er dan eens met je aandacht naar toe. We zijn geneigd om er juist van weg te lopen omdat je er misschien wel bang voor bent. Maar ga er eens met je aandacht naar toe. Voel je het ergens in je lijf? Adem er naar toe en kijk er eens naar. Wat zie je? Wat voel je? Hoe is dat?

-Geef jezelf de tijd. Natuurlijk wil je gelukkig zijn en je dip snel achter je laten. Maar soms heb jij het als persoon gewoon even nodig om bij jezelf stil te staan. Gun jezelf die tijd.

– Kijk eens welke gedachten er aanwezig zijn over je dip. Als je met al je aandacht naar het rotgevoel gaat en er met een open nieuwsgierige houding naar kan kijken, dan kan het zijn dat je er achter komt dat je dip eigenlijk helemaal niet zo eng is. Dat jouw gedachten over je dip hem vast zetten.

-Leef in het nu. Een dip is al vervelend genoeg. Als jij dan ook nog van alles gaat vinden over je dip en je zorgen gaat maken over hoe je zelf tegen een dip aan kijkt en wanneer je dat nog meer voelde en wat je daar dan van vond, maak je het wel heel gecompliceerd. Leef in het nu. Ervaar wat jij nu ervaart, niets meer,  niets minder.

– Wat zou je helpen? Nu je zo met je aandacht en gevoel op onderzoek uit bent gegaan dan kan je eens kijken of er zich iets aandient wat jou zou kunnen helpen.

– Onderzoek de mogelijkheden. Schrijf eens voor jezelf op waar je tegen aan loopt en welke mogelijke oplossingen er zijn. En dat hoeven geen grote dingen te zijn hoor. Je hoeft niet meteen ontslag te nemen, je kan ook eens met je leidinggevende gaan praten. Of iedere avond een rondje gaan wandelen in plaats van op de bank te ploffen. Het kunnen kleine dingen zijn die je uit jouw dip kunnen halen. Laat je niet belemmeren door je eigen gedachten maar blijf alles wat in je op komt opschrijven. Verken je eigen geest.

– Praat er eens over met een vriendin. Nu je je gedachten en de eventuele oplossingen voor jezelf hebt geordend, zou je er eens met een vriendin over kunnen praten. Wat voor jou prettig voelt, je hele proces, of een korte samenvatting van waar je tegen aan liep en wat je voor jezelf als oplossing bedacht had.

– Wat spreekt jou aan in wat zij zegt en waar ervaar je weerstand?

– Wat zegt dat over de situatie waar je nu in zit?

– Onderneem actie. Jouw dip is een tijdelijke situatie van neerslachtigheid. Dat kan allerlei oorzaken hebben. De enige manier om uit je dip te komen is een andere mindset. Hoe lastig dat ook is. Lach naar anderen, maar vooral naar jezelf als je in de spiegel kijkt. Geef jezelf complimentjes. Kijk naar wat er wél lukt en wat je wél goed doet in plaats van te focussen op de dingen waar je op achter blijft.lief zijn voor jezelf. coach, coaching, Meriam Verhoef, Meriam, Utrecht, lief, dip, hoe kom ik uit mijn dip

Wees tegen jezelf net zo lief als tegen je vriendin. Ben je eigen vriendin.

Het is niet altijd makkelijk om bovenstaande stappen zelfstandig te doorlopen. Je hebt soms iemand nodig die je daarin kan begeleiden. Die jou onbevooroordeeld kan zien.  Die jou een zetje geeft, een spiegel voor houdt of je een liefdevolle schop onder je kont geeft.

Als ik die persoon mag zijn, vind ik dat fijn. In dat geval… neem hier contact met me op.

Ik hoop dat bovenstaande stappen je al op weg hebben kunnen helpen.

 

Bovenstaande tips zijn bruikbaar bij een ‘normale’ dip. Als je dip dieper gaat of langdurig is, neem dan contact op met je huisarts.coach, Utrecht, coaching, blog, Meriam, Verhoef, training, tip, coach, Utrecht, Meriam Verhoef

Facebooklinkedin

Laat je uitdagen! Of laat je je leiden door angst?

Deze week kwam ik met het thema uitdagen in aanraking.

Ik sprak met een vriendin over haar dochter die op een school zat met een, voor haar, te laag niveau. Het gevolg was dat zij zich verveelde, geen aansluiting vond met medescholieren en zich erg ongelukkig voelde. Sinds kort is ze naar een school, passend bij haar niveau gegaan en ze voelt zich daar als een vis in het water, gaat met plezier naar school, heeft vriendinnetjes en is happy. Dat doet het dus met een kind als het wordt uitgedaagd om zich te ontwikkelen.

Gek genoeg verdwijnt bij veel volwassenen die behoefte om zichzelf uit te dagen. Ik kom zoveel mensen tegen die in een situatie zitten waar ze niet gelukkig zijn, maar die niet de stap nemen om zichzelf uit te dagen. En dat kan dan van alles zijn. Een saaie baan, inspiratieloze werkomgeving, bekneld door het verdriet over het verleden, een uitzichtloze relatie. Mensen blijven zich vaak bewegen in een situatie waar ze zich niet gelukkig voelen en waar ze zich niet kunnen ontplooien.

De grootste drijfveer daarachter is meestal angst. Je weet wat je hebt en ook al word je daar niet gelukkig van, je weet nooit wat je krijgt. Wat als ik het toch niet kan, wat ga ik tegenkomen als ik…., ben ik het wel waard om…. Veelal gevoed door beperkende overtuigingen die we over onszelf hebben.

Een kind staat daar veel nieuwsgieriger in en is minder angstig voor de gevolgen. En dan zie je dat als een kind een stap zet (geholpen door de ouders) en de uitdaging zoekt in plaats van het comfort van de huidige situatie, er opeens veel ruimte ontstaat voor ontwikkeling. Een kind valt, staat weer op en gaat meestal lachend verder. En daarna valt het nog een keer, en gaat weer verder. Niet bang om fouten te maken, en nieuwsgierig genoeg om te leren.

Het is die open en nieuwsgierige houding die ook volwassenen kan helpen om de stap te maken die ze spannend vinden. En natuurlijk zijn er bij volwassenen vaak grotere consequenties aan het aangaan van je uitdaging verbonden. Maar denk je eens in wat het je zou kunnen opleveren als je het leven gaat leven waar je energie van krijgt! Als je met open vizier de stappen gaat maken die jou laten groeien in plaats van remmen in je ontwikkeling. Hoe gaaf zou dat zijn! Is het spannend? Ja zeker! Maar laat je niet tegen houden door je angst om te veranderen.uitdagen, uitdaging, angst, leven, coach, meriam, training, Utrecht, Meriam Verhoef

Een kind wordt gestimuleerd door haar ouders, die laten de mogelijkheden zien en begeleiden haar in de stappen die ze zet. Jij kan je laten begeleiden door een coach. Iemand die je jouw potentie laat ontdekken en die jou begeleidt en af en toe een liefdevolle schop onder je kont geeft zodat jij jouw leven ten volle kan leven.

Ik wil dat graag voor jou doen. Ik gun het jou.

Meriam, life, coach, coaching, Utrecht

 

 

coach, Utrecht, coaching, blog, Meriam, Verhoef, training, tip, coach, Utrecht, Meriam Verhoef

Facebooklinkedin

Over 10 jaar

Ik ga iets spannends met je delen. Mijn droom over waar ik sta over 10 jaar. Spannend, omdat ik het spannend vind om er over na te denken en het aan het papier toe te vertrouwen en nog spannender om het met jou te delen, want dan wordt het nog echter!

Nou, hier komt ie dan:

Over 10 jaar

Word ik ingehuurd op evenementen en seminars als spreker. Ik ben een expert op het gebied van ‘vrouwen in balans door de juiste keuze’.

Wat je overkomt kan je niet kiezen, maar je hebt een keuze hoe je er mee om gaat, iedere dag weer.

Ik ben een inspirator en geef mensen inzichten hoe ze hun leven in eigen hand kunnen nemen. Ik werk met een netwerk van professionals die het elkaar gunnen om succes te hebben, die elkaar uitdagen en versterken. We zijn een club van enthousiastelingen die vrijheid nastreven voor zichzelf en voor anderen, Plezier, passie, gelijkwaardigheid en vrijheid zijn onze woorden en waarden. We genieten van het samenwerken en van het leven, zijn optimistisch en empatisch. We zijn geen carrieretijgers, maar willen vanuit onze passie zoveel mogelijk mensen bereiken.

Ik heb een boek geschreven dat veel mensen een positieve boost heeft gegeven. Ik kan goed leven van mijn werk. Ik werk hard, maar zo voelt het niet en heb tijd voor lange vakanties. Ik heb een mooie eigen ruimte die helemaal naar mijn smaak is ingericht waar we van alles organiseren met het netwerk. Inspiratieweekenden met mindfulness en yoga, coaching en workshops, kampvuuravonden en andere activiteiten waar mensen zich gezien, gehoord en geliefd voelen.

Mijn doelgroep is: middelhoog opgeleide vrouwen die midden in het leven staan en niet mee willen doen aan de ratrace want ze beseffen dat verbinding met anderen, zichzelf en het leven in het ‘nu’ belangrijker is dan een carrière. Toch lukt het ze nog niet helemaal om vrijheid te ervaren doordat ze bang zijn om keuzes te maken, vast zitten in de gebaande paden of hun eigen belemmerende overtuigingen.

Ik ga ze laten ervaren dat ze het waard zijn om hun eigen keuzes te maken en dat het nooit te laat is om voor jezelf te kiezen.

Pff, nou dat staat op papier, dankjewel dat je het hebt willen lezen en fijn als je een stukje met me mee loopt op dit pad.

Meriam, life, coach, coaching, Utrecht

 

 

buton-blogs-en-tips

Facebooklinkedin

Thuis komen

Thuis Komen

Het is inmiddels een jaar geleden dat ik voor m’n gevoel ben thuis gekomen. Thuis gekomen in mijn eigen lichaam, in mijn eigen leven.

In een coachsessie bracht ik in dat ik me ongemakkelijk voel in groepen en we gingen op onderzoek waar dat vandaan kwam. Mijn coach stelde me allemaal vragen en bleef doorvragen en ik voelde me steeds ongemakkelijker…totdat ik op een punt kwam dat ik dacht: er staat iets te gebeuren!

Ik werd nieuwsgierig naar de antwoorden die uit mijzelf kwamen maar die ik zonder mijn coach nooit had kunnen vinden. Na veel vragen zag ik het beeld dat ik van mezelf had gecreëerd. Sterk, blij, optimistisch, kan alles aan, doet voor niemand onder, gaat gemakkelijk door het leven, gezellig. Dat beeld dat ik van mezelf had gecreëerd was precies waar ik last van had in groepen. Ik probeerde krampachtig dat beeld in stand te houden.

Toen me dat duidelijk werd, viel er een last van mijn schouders. Ik had letterlijk het gevoel dat ik thuis kwam. Dat ik eigenlijk alleen maar last had van mezelf. Want naast dat beeld dat ik aan de buitenwereld had laten zien, bestaat er nog een andere versie van mij. Onzeker, kwetsbaar, bang om fouten te maken, bang om niet aardig gevonden te worden, mezelf altijd metend met de leukste, sterkste, mooiste, liefste en aardigste in de groep. Dat was wat er in mij gebeurde, maar aan de buitenkant liet ik alleen de krachtige versie van mezelf zien.

Bewustwording

Wat heerlijk dat dat nu niet meer hoefde! Nu ik wist wat ik deed en hoe ik het deed, kon ik er aan gaan werken. En nog steeds vind ik groepen soms spannend. Maar dat durf ik nu ook te zeggen. En nog steeds voel ik me onzeker en dat mag er ook zijn en ik durf het meer te laten zien. En tja, hoe spannender het wordt, hoe makkelijker ik weer in m’n oude patroon verval. Met dit verschil dat ik me ervan bewust ben en m’n gedrag kan aanpassen. En hoeveel plezier en gemak levert me dat op!

Dankjewel Sonja Jansen dat jij mijn coach wilde zijn toen. En wat fijn dat we nu samen werken, beiden als coach.

Herken je bovenstaand verhaal en wil jij er ook aan werken? Neem contact met me op!

buton-blogs-en-tips

Facebooklinkedin

De 5 stappen naar geluk

Geluk. De eerste stap is uitzoeken waar jij gelukkig van wordt.

Al snel denk je misschien aan een goeie baan, een groter huis, een mooie auto een fijne vakantie. Hoe mooi deze zaken ook zijn, dit is niet waar geluk om draait.

De meeste mensen worden gelukkig als ze dingen doen waar ze voldoening uit halen, ervaringen die positieve emoties oproepen. En wat dat dan is natuurlijk voor iedereen anders.

Dus zoek uit welke dingen jou voldoening geven, waar word je blij van? Wat zijn jouw persoonlijke waarden?

En kijk dan eens hoe jouw persoonlijke waarden terug komen in je dagelijks leven.

Stap 2 is het schrijven van je eigen Missie & Visie.

Met deze Missie en Visie heb je een leidraad in je leven en dat geeft rust en duidelijkheid.

Je missie begint met Ik, is tijdloos, kort en je kan het zelf bewerkstelligen (je bent er niet voor afhankelijk van anderen). Dus niet ik wil dat mijn partner voortaan…. Maar: ik wil in een relatie dat….

Je Visie zegt iets wat je over een jaar na nu wil zijn. Hoe voel je je? Wat ervaar je? Hoe ziet je dag er uit? Je visie is in overeenstemming met je waarden en je missie.

Stap 3 is het stellen van doelen.

Hoe ziet jouw leven er over 5 of 10 jaar uit? Wat doe je? Wat voel je? Hoe komen jouw persoonlijke waarden voor in je leven?

Als je doel is: ik wil over 5 of 10 jaar advocaat zijn. Dat is niet het doel! Waarom wil je advocaat worden? Wil je een rechtvaardige wereld, of wil je de zwakkeren in de samenleving helpen? Wat voor gevoel levert dat jou op? Gewaardeerd worden? Nuttig zijn? Iets betekenen?

En wat levert dat gevoel je dan weer op? Gelukkig en betekenisvol leven? Dat is dan wat je écht wilt bereiken, dat is je doel!

Stap 4 is korte metten maken met negatieve overtuigingen.

Je herkent er vast wel een paar:

-Ik heb toch geen kans op werk in deze economie

-ik ben te oud voor deze verandering
-ik moet toch blij zijn met wat ik heb
-wie zit er nou op mij te wachten
-wat als het fout gaat
-wat zullen anderen er wel niet van denken
-ik heb onvoldoende tijd/geld

Negatieve overtuigingen komen voort uit angst en onzekerheid en zetten je vast. Liever vasthouden aan het bekende dan risico’s nemen.

Maar bedenk dat veel van deze negatieve of beperkende overtuigingen niet waar zijn. Tegen bijna iedere negatieve overtuiging kan je wel een positieve beredenering zetten. Omdat negatieve overtuigingen vaak al vroeg zijn ontstaan ben je er in gaan geloven.

Stap 5 is het elimineren van deze negatieve overtuigingen en overgaan tot actie.

Jij bent vaak zelf het grootste struikelblok op weg naar geluk omdat je vast houdt aan het bekende en aan je eigen beperkende overtuigingen.

Bedenk hoe je wilt dat je leven er uit komt te zien, kijk wat er in de weg zit en welke actie je moet ondernemen om je doel te bereiken.

Dit is heus allemaal niet zo makkelijk. En ik kan me voorstellen dat je best wel wat hulp kunt gebruiken bij een van de stappen.

Aarzel niet om contact met me op te nemen. Ik ga graag met jou op onderzoek uit wat jou in de weg staat om gelukkig te zijn.

buton-blogs-en-tips

Facebooklinkedin

Hoe vrij ben jij?

Bevrijdingsdag gaat natuurlijk over het vieren van de vrijheid waarin we leven in een land zonder oorlog en onderdrukking.

Maar hoe vrij ben jij werkelijk?

Natuurlijk, je bent vrij om te zeggen wat je denkt in Nederland, maar doe je dat ook?

Waarschijnlijk niet altijd, en dat is soms maar goed ook, want niet alles wat je denkt hoeft perse gezegd te worden. Uit mededogen met anderen omdat je wellicht iemand zal kwetsen. Maar merk je ook wel eens dat je iets niet zegt omdat je denkt dat je er niet toe doet?

Of doe je wel eens dingen niet omdat je bang ben t voor wat anderen er van zeggen.

Of doe je wel eens dingen wel omdat je het gevoel hebt geen andere keuze te hebben?

Vrijheid is een basis behoefte die je niet kunt onderdrukken.

Als je te vaak dingen doet of juist laat die tegen je gevoel van vrijheid in gaan dan kan dat gaan knagen. Een gevoel van onrust kan je bekruipen omdat je niet het leven leeft dat je zou willen leven. Je laat je inperken door wat anderen of jouw innerlijke criticus tegen je zeggen.

Vooral die laatste, dat innerlijke stemmetje , is vaak datgene wat je tegenhoudt de dingen te doen die je echt graag wilt en die jou een gevoel van vrijheid geven. Het zijn vaak jouw eigen gedachten en de oordelen over jezelf die jou in de weg zitten. Aan die gedachten geef jij woorden en op die manier worden ze ook ‘waar’. Je gaat ze echt geloven. Deze gedachten zijn meestal al vroeg ontstaan, in je kinderjaren door wat je mee kreeg in je gezin, op school, van je vriendjes. En die hebben zich in de loop van je leven in jou genesteld. Maar ze zijn niet waar! Geloof ze niet.

Jij bent meer dan je gedachten!

Ga terug naar je kern en ontdek wat je echt wilt. Wie ben jij? Waar sta je voor? Wat wil je bereiken? Wat staat er in de weg? Welke stappen moet je ondernemen?

Wat staat jouw vrijheid in de weg?

Het gevoel dat je niet anders kan? Niet weten hoe het anders moet omdat je het altijd zo gedaan hebt? Durf je het niet anders te doen? Ben je bang voor de mening van anderen? Ben je bang mensen teleur te stellen?

Vrijheid is voor iedereen wat anders. Het gaat om de balans die je voelt en de keuze vrijheid die je ervaart.

Je kunt altijd iets veranderen, dus ga eens bij jezelf na: Wat zorgt er voor dat ik me niet vrij voel? Wat kan ik nu veranderen om meer vrijheid te ervaren? En waarom doe ik dat al niet?

Je hoeft niet alles resoluut te veranderen, maar neem het eerste kleine stapje op weg naar jouw vrijheid. Elk stapje is er een. Misschien moet je dingen los laten, misschien juist dingen omarmen.

Je hebt iedere dag de keuze om het anders te doen. Wat houdt je tegen?

Heb je een missie, een doel om naar toe te werken? Dat helpt!

Heel veel succes op jouw weg naar vrijheid!

En als het je nou niet alleen lukt…Ik help je graag om te onderzoeken wat jouw vrijheid in de weg staat. We gaan het stemmetje in je hoofd bij de bron aanpakken en gaan jouw missie en doelen onderzoeken en formuleren zodat jij de stap kan maken naar een vrij leven.

buton-blogs-en-tips

Facebooklinkedin

Gelukkig met keuzes

Ons leven bestaat uit het maken van keuzes. Beslissen of je vandaag of morgen gaat sporten, kiezen of we vanavond voor gezond eten gaan of voor een snelle hap, kiezen hoe je tegen een bepaalde situatie aankijkt. Soms kan het ook gaan om grote keuzes, die je leven beïnvloeden, bijvoorbeeld of je dat huis wel of niet zal kopen, of je wel of niet die nieuwe baan zal accepteren, of je wel of niet een punt achter je relatie wilt zetten, etc.

Jouw keuzes beïnvloeden je geluksgevoel

Als je namelijk weet dat je keuzes hebt, dan kan je vrijheid ervaren. Je weet dan dat je zelf in de hand hebt waar je voor gaat kiezen. En het gevoel van vrijheid maakt ons gelukkig.
En ook hoe we kijken naar situaties uit het verleden is een keuze. Hoe we deze situaties beoordelen, en hoe we kiezen of deze situatie nog van invloed is op ons handelen nu.

Er is altijd een andere keuze, geen keuze maken is ook een keuze

Het is altijd mogelijk een andere keuze te maken. Soms zitten we vast omdat we denken geen keuze te hebben. Vaak zitten we vast omdat we maar op 1 manier naar de situatie kijken. Als je leert op een andere manier naar de situatie te kijken, zul je opmerken dat er vaak meerdere oplossingen en keuzemogelijkheden beschikbaar zijn. Dus als je denkt vast te zitten, hoef je vaak alleen van perspectief te veranderen. Kijk eens met de blik van een ander naar jouw situatie

We zitten soms ook vast omdat we denken dat we nu de juiste keuze moeten maken en geen fouten mogen maken. Maar van wie mag je geen fouten maken? Van jezelf?

En bedenk dat als je ervoor kiest om vandaag alles positief te bekijken, sommige problemen als vanzelf een oplossing aangereikt krijgen. Net als bij het veranderen van perspectief kan het veranderen van met welke gemoedstoestand je naar een situatie kijkt ook al helpen in het maken van keuzes.

Hoewel iemand ze zelf niet ziet, zijn er altijd meer keuzes, zeker als je wat verder in de toekomst kijkt, kaders ruimer neemt en vooronderstellingen loslaat.

Herken ’t verschil tussen ’n keuze vanuit je hart of vanuit je angst.

Onthoud dat wat het meeste angst oproept, vaak in contact staat met je hoogste drijfveer. Dus dat je kriebels in je buik hebt als je gekozen hebt is geen leidraad voor of de beslissing goed of niet goed is. Dat is hoogstens het gevoel dat je het spannend vindt, of een gevoel van opwinding.

Wat voel je als je je keuze aan een vriend vertelt? Wat merkt die vriend aan jou? Dat zijn de signalen. Word je enthousiast? Gaan je ogen glimmen? Krijg je er een warm gevoel bij? Dan heb je de juiste keuze gemaakt.

Wil je dat ik samen met jou kijk naar de keuzemogelijkheden die jij hebt? Bel of mail me voor een afspraak  of een kennismakingsgesprek.

Facebooklinkedin