Samen werken aan groei - Meriam Verhoef

NLP, Mindfulness, coaching, training

Archief

Jouw missie is jouw DNA

Naar aanleiding van mijn workshop ‘Ontdek je missie en vind je droombaan’, net een leuk gesprek met een van de deelnemers gehad.

Ze was thuis nog verder gaan stoeien met haar missie en vroeg: ik doe nu bepaald werk maar dat vind ik eigenlijk niet meer zo leuk. Ik wil iets heel anders gaan doen, gaat mijn missie dan over het verleden of over het heden?

Die vraag is nog niet zo makkelijk te beantwoorden. Je missie gaat over wat jij belangrijk vindt in het leven. Waar jij warm voor loopt, waar jij je over op kan winden, waar je inspiratie uit haalt.

Dus in die zin gaat het over het heden. Tegelijkertijd zal je in je zoektocht naar je missie ontdekken dat er bepaalde zaken zijn die steeds in je leven terug komen. Wat vond je als kind leuk om te doen? Waar maakte je je als puber druk om (behalve je ouders dan ;-)), wie waren je voorbeelden?

Soms ben je bepaald werk gaan doen, omdat het nu eenmaal zo liep, of omdat je niet wist wat er nog meer te koop was in de wereld. Je bent bij je vader of moeder in het bedrijf gaan werken, je was aan een studie begonnen zonder dat daar nou echt je bezieling lag, maar omdat je in bepaalde vakken uitblonk. Zomaar wat voorbeelden.

En nu, jaren later, begin je je af te vragen, wat wil ik nu echt? Dan is het goed om eens te onderzoeken wat jij nou belangrijk vindt in het leven en in je werk. Is dat rijkdom, veiligheid, voldoening, zekerheid, uitblinken, je passie volgen? Dat is voor iedereen anders. Als je die zoektocht aan gaat, zal je ontdekken dat er in je leven bepaalde patronen zijn. En als je die leert zien, kan je van daar uit herkennen of die patronen jou behulpzaam zijn of juist tegen werken. Misschien zit jouw hang naar zekerheid je passie wel in de weg. Of je verdient leuk met je baan, maar het geeft je geen voldoening. Welke keuzes ga je dan maken?

Jouw missie is jouw DNA

Wat mij betreft is een missie gericht op de toekomst. Wat wil jij bereiken of na laten in dit leven en hoe ga je daar invulling aan geven. Tegelijkertijd geeft jouw verleden je heel veel informatie over hoe en waarom jij de dingen doet zoals je ze doet, wat jij belangrijk vindt en wat juist niet. Wat je daarin wilt veranderen en wat je wilt behouden.

Een zoektocht naar jouw missie kan in een uurtje gepiept zijn, en kan ook een heel coachtraject omvatten. Het is maar net hoe diep je wilt gaan, wat je uitgangspunt is en waarvoor je je missie wilt gebruiken. Een missie hebben is niet alleen belangrijk voor het herkennen van een leuke baan, maar voor alle keuzes die je in het leven wilt maken. Als je weet wat je missie is, dan weet je diep van binnen wat je wilt bereiken in je leven.

Wil je dat ik met je mee op onderzoek uit ga? Neem dan hier contact op voor een afspraak.

buton-blogs-en-tips

Facebooklinkedin

De 5 stappen naar geluk

Geluk. De eerste stap is uitzoeken waar jij gelukkig van wordt.

Al snel denk je misschien aan een goeie baan, een groter huis, een mooie auto een fijne vakantie. Hoe mooi deze zaken ook zijn, dit is niet waar geluk om draait.

De meeste mensen worden gelukkig als ze dingen doen waar ze voldoening uit halen, ervaringen die positieve emoties oproepen. En wat dat dan is natuurlijk voor iedereen anders.

Dus zoek uit welke dingen jou voldoening geven, waar word je blij van? Wat zijn jouw persoonlijke waarden?

En kijk dan eens hoe jouw persoonlijke waarden terug komen in je dagelijks leven.

Stap 2 is het schrijven van je eigen Missie & Visie.

Met deze Missie en Visie heb je een leidraad in je leven en dat geeft rust en duidelijkheid.

Je missie begint met Ik, is tijdloos, kort en je kan het zelf bewerkstelligen (je bent er niet voor afhankelijk van anderen). Dus niet ik wil dat mijn partner voortaan…. Maar: ik wil in een relatie dat….

Je Visie zegt iets wat je over een jaar na nu wil zijn. Hoe voel je je? Wat ervaar je? Hoe ziet je dag er uit? Je visie is in overeenstemming met je waarden en je missie.

Stap 3 is het stellen van doelen.

Hoe ziet jouw leven er over 5 of 10 jaar uit? Wat doe je? Wat voel je? Hoe komen jouw persoonlijke waarden voor in je leven?

Als je doel is: ik wil over 5 of 10 jaar advocaat zijn. Dat is niet het doel! Waarom wil je advocaat worden? Wil je een rechtvaardige wereld, of wil je de zwakkeren in de samenleving helpen? Wat voor gevoel levert dat jou op? Gewaardeerd worden? Nuttig zijn? Iets betekenen?

En wat levert dat gevoel je dan weer op? Gelukkig en betekenisvol leven? Dat is dan wat je écht wilt bereiken, dat is je doel!

Stap 4 is korte metten maken met negatieve overtuigingen.

Je herkent er vast wel een paar:

-Ik heb toch geen kans op werk in deze economie

-ik ben te oud voor deze verandering
-ik moet toch blij zijn met wat ik heb
-wie zit er nou op mij te wachten
-wat als het fout gaat
-wat zullen anderen er wel niet van denken
-ik heb onvoldoende tijd/geld

Negatieve overtuigingen komen voort uit angst en onzekerheid en zetten je vast. Liever vasthouden aan het bekende dan risico’s nemen.

Maar bedenk dat veel van deze negatieve of beperkende overtuigingen niet waar zijn. Tegen bijna iedere negatieve overtuiging kan je wel een positieve beredenering zetten. Omdat negatieve overtuigingen vaak al vroeg zijn ontstaan ben je er in gaan geloven.

Stap 5 is het elimineren van deze negatieve overtuigingen en overgaan tot actie.

Jij bent vaak zelf het grootste struikelblok op weg naar geluk omdat je vast houdt aan het bekende en aan je eigen beperkende overtuigingen.

Bedenk hoe je wilt dat je leven er uit komt te zien, kijk wat er in de weg zit en welke actie je moet ondernemen om je doel te bereiken.

Dit is heus allemaal niet zo makkelijk. En ik kan me voorstellen dat je best wel wat hulp kunt gebruiken bij een van de stappen.

Aarzel niet om contact met me op te nemen. Ik ga graag met jou op onderzoek uit wat jou in de weg staat om gelukkig te zijn.

buton-blogs-en-tips

Facebooklinkedin

Wat is jouw missie?

Stel je eens het volgende voor. Je staat voor een belangrijke beslissing in je leven. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit 2 interessante banen, of je staat voor de keuze, neem ik deze baan of blijf ik werken waar ik nu werk.

Wat is jouw missie

Wanneer je persoonlijke missie duidelijk is, kun je makkelijker besluiten nemen over wat te doen. Je wilt immers naar de plek waar je jouw persoonlijke missie kunt verwezenlijken.

De keuze voor welke baan je neemt, verklaart ook meteen waarom een heldere persoonlijke missie je stressniveau verlaagt. Wanneer je moet besluiten welke keuze je maakt en je hebt voor jezelf geen missie, dan moet je allerhande overwegingen doornemen om tot een besluit te komen. Dan nog is het onzeker of het besluit voor het ene of het andere een goede was. Je hebt namelijk geen duidelijk referentiekader voor dat besluit.

Jouw missie is dus jouw kompas voor besluiten die je dagelijks neemt in het leven.

Als jij weet wat je missie is, weet je ook wat je kunt betekenen voor anderen en wat jou ten diepste gelukkig maakt.

Met een helder geformuleerde persoonlijke missie in gedachten is de bereidheid korte termijn geluk op te offeren groter. Je weet immers wat je diep van binnen wilt bereiken in je leven. Zeer waardevol als je jezelf een gelukkig(er) leven wenst.

Als dingen lastig zijn in je leven, is je missie je anker waardoor je je richting kunt vasthouden!

Ik kan jou helpen je missie te ontdekken en te formuleren zodat je hem als leidraad in je leven kunt gebruiken.

Neem hier contact op voor een persoonlijk gesprek om jouw persoonlijke missie te bepalen.

coach, Utrecht, coaching, blog, Meriam, Verhoef, training, tip

Facebooklinkedin