Samen werken aan groei - Meriam Verhoef

NLP, Mindfulness, coaching, training

Archief (pagina 1 van 2)

Voorkomen is beter dan genezen. Voel de signalen van je lijf.

Er zijn veel spreekwoorden die verwijzen naar lichamelijke klachten die hun oorsprong in ons hoofd hebben. Een last op je schouders dragen, zwaar op de maag liggen, iets op je lever hebben etc.

Dat lichaam en hoofd samenwerken, blijkt wel uit hoe onze spreekwoorden zijn geformuleerd. Als je last van je maag hebt, zal er wellicht iets zwaar op je maag liggen. Als je schouders vastzitten ervaar je misschien een hoge druk op je werk. Zelfs verschijnselen die in eerste instantie vervelend maar onschuldig zijn, kunnen verergeren als je er niets aan doet. Die verschijnselen kunnen van alles zijn. Een adem die
hoog zit, een stijve nek, onrustig slapen, een gejaagd gevoel. Allemaal signalen die ons lijf ons geeft.uit je hoofd, in je lijf, workshop, Meriam Verhoef,, coach Utrecht, luister naar je lijf

Als je vaak wakker ligt kun je een slaappil nemen, maar het zou beter zijn om de oorzaak op te sporen. Vaak hebben we het te druk, of maken we ons te druk, om tijd te nemen om eens naar ons lijf te luisteren en naar wat het je wil zeggen. Het voordeel van met regelmaat luisteren naar je lijf, is dat je het beter leert kennen. Dan pik je de signalen van overbelasting makkelijker op en kan je daar op acteren.

Ademhalen als manier om je lijf te leren kennen.

De makkelijkste manier om naar je lijf te luisteren, is een adempauze van een paar minuten te nemen. Dat kan je doen door je handen op je buik te leggen en een paar minuten naar je handen toe te ademen. Alleen maar te ademen en je gewaar te worden van wat er in je lijf aan de hand is. Als je dit prettig vindt en je wilt dit ook wel eens doen met een stem die je begeleidt kijk dan hier voor een moment voor jezelf.

Je kan natuurlijk ook als je in de rij voor de kassa staat even een momentje voor jezelf nemen. In plaats van je te ergeren aan de lange rij, of aan de mensen die voor je in de rij treuzelen, kan je even je aandacht naar binnen richten en met aandacht voor je ademhaling je lijf scannen. Of als je in de file staat. Je kan heel gestrest worden omdat je te laat komt voor een afspraak en je opvreten, of even een berichtje sturen dat je later bent en rustig achterover zitten en je concentreren op je ademhaling. Voel je het verschil?

Verbinding. 

Als je maar door- en doorleeft en je lijf ontkent, ontken je nog veel meer. Er is zoveel om ons heen: mensen, natuur, wondertjes, grappige voorvallen, kleine momentjes van geluk. Als je niet naar je lijf luistert, ontken je ook jezelf. Je komt in een fase waarin je je gevoel uit hebt staan en maar doorgaat. Het betekent dat je niet daadwerkelijk contact maakt. Niet met jezelf en ook niet met anderen. Als je niet naar je eigen lijf luistert, sluit je een deel van jezelf af. Het deel dat voelt. Het deel dat in staat is om te verbinden. En dat maakt ons leven juist zo waardevol. Die momentjes van geluk, waarop alles voor heel even klopt. Waar hart, hoofd en ziel voor een kort ogenblik samensmelten. Wat jammer als je dat moet missen.

Verdieping van contact.Uit je hoofd, in je lijf, verbinding, stress, Meriam Verhoef, coach, workshop

Je herkent het vast wel dat je met iemand aan het praten bent en dan halverwege het gesprek afdwaalt naar iets wat je morgen moet doen of naar iets dat je gisteren hebt gedaan. Herkenbaar maar jammer, want het verschraalt je contact. De ander merkt het precies als jij er niet bij bent en je raakt uit verbinding. En die verbinding zorgt ervoor dat een vriendschap echt een vriendschap wordt en niet zomaar een (v)luchtig contact. Dat je het samen kan hebben over iets dat jou raakt, jou inspireert, waar je elkaar kunt vinden in passie en bevlogenheid. Ervaar de komende tijd maar eens met vrienden, als je in gesprek bent, hoe vaak je daadwerkelijk in verbinding bent.

Leven in het nu, één van de stappen naar leven vanuit je gevoel.

Hoe vaak ben jij daadwerkelijk met je aandacht bij waar je nu mee bezig bent? Als je knorrig reageert op een ander, komt dat vaak doordat je op dat moment iets anders aan het doenuit je hoof, in je lijf, leven in het nu, Meriam Verhoef, coach, workshop, Utrecht bent. Je kunt dan niet echt met de ander bezig zijn. Je bent een mailtje aan het beantwoorden op je telefoon en stuurt je kind even weg want ‘mama is iets belangrijks aan het doen’, of je luistert met een half oor naar je partner want je bent tegelijkertijd iets aan het zoeken op internet. Hoe fijn zou het zijn als je kan zeggen: “ik maak even dit mailtje af, ik kom zo bij je”. Of: “ik merk dat ik niet naar je luister want ik ben iets aan het zoeken. Geef me 5 minuten, dan ben ik een en al aandacht voor je.” Dit vergt aandacht voor wat je aan het doen bent. Bewustwording is de eerste stap. Nu, van dit moment en van de verstoring die je ervaart. Probeer het te ervaren en te benoemen. Oefening baart kunst!

coach, Utrecht, coaching, blog, Meriam, Verhoef, training, tip, coach, Utrecht, Meriam Verhoef

 

 

 

Binnenkort geef ik een workshop Uit je hoofd, in je lijf. Wil je op de hoogte gehouden worden? Laat dan je emailadres achter. 

 

 

Facebooklinkedin

Hartenkreet aan alle supermama’s

Dit blog schreef ik voor Nibblr.online. Ik deel het hier graag met jou.

Het is 6 uur ‘s middags. Bij mij in de wijk is het een kakofonie van huilende kinderen en verheven vrouwenstemmen. Moeders op (bak)fietsen racen van kinderdagverblijf naar huis, om daar in dezelfde vaart te gaan koken.

Wat een hectiek!

Al jaren aanschouw ik dit tafereel. Met afwisselend bewondering en mededogen kijk ik naar het hectische leven dat deze moeders leiden. In de zomer hoor ik het vervolg van deze race, door de openstaande deuren van onze aan elkaar grenzende tuinen.

Onder het koken wordt de dag doorgenomen met de kinderen, wordt de kinderen gemaand hun rotzooi op te ruimen, hun voetbalspullen alvast klaar te zetten voor morgen en de tafel te dekken.

Terwijl de werkende moeder goochelt met brengen en halen, voeden en aankleden, werken en moederen, koken en e-mails wegwerken, schenk ik nog eens een kop thee voor mezelf in.

Wat een fantastische krachtige vrouwen zijn al die moeders toch!

Petje af voor hoe zij al haar verantwoordelijkheden weet te combineren. Als moeder, als werknemer, als partner, als vriendin, als dochter, als volleybalcoach van de dochter, als taxichauffeur voor de zoon, als entertainer tijdens verjaardagsfeestjes, als verpleegkundige tijdens ziekte, als pleinwacht op school, als bemiddelaar tijdens ruzies en als troost bij verdriet.

En terwijl ik dit schrijf en trots ben op dat wij vrouwen (hoewel ik zelf niet behoor tot het moederende soort) dit allemaal voor elkaar krijgen, voel ik tegelijkertijd een soort ongemak.

Waar zijn de vaders? Ik weet niet hoe het in jouw omgeving is, maar heel veel verder dan een papadag en een keer langs de lijn staan van het voetbal zie ik de meeste vaders toch niet gaan. Ok, er wordt een luier verschoond en eens wat gekookt, maar wat mij opvalt is dat de wezenlijke zorg- en regeltaken bij de moeder liggen. Wie koopt de cadeautjes voor kinderverjaardagen? Wie geeft kindlief op voor zwemles, wie helpt op school, wie haalt het kind op van de opvang als het ziek is? Bij de meeste vrouwen die mij benaderen is dat de moeder.

De druk ligt op de moeders

Dit komt o.a. door de manier waarop in Nederland het bevallingsverlof is geregeld. Vaders krijgen 2 dagen verlof en gaan dan weer aan het werk, moeders hebben veel meer tijd om zich aan hun baby te hechten, waardoor ze vaak meer taken op zich nemen dan ze eerder bedacht hadden.

Daarnaast wordt er ook anders tegen moeders dan tegen vaders aangekeken door de maatschappij. Zelden wordt een vader gevraagd, hoe hij de zorgtaken gaat combineren met z’n werk. Bij een vrouw ligt dat anders. Aan een vrouw worden vaak andere eisen gesteld ten aanzien van de zorg voor de kinderen waardoor vrouwen druk uit hun omgeving kunnen ervaren.

Dus hoewel ik trots ben op alle moeders, hierbij een hartenkreet

Ga ook voor jezelf zorgen! Je bent het waard en je wilt je toch ook zelf ontwikkelen? Zorgen voor je kind is belangrijk, maar jezelf wegcijferen hoeft toch niet? Betrek je partner bij de opvoeding, schakel hulpbronnen in en neem tijd voor jezelf! Wanneer ben jij voor het laatst naar de sauna geweest, of heb  je een boek gelezen? Nestel je op de bank en laat de boel de boel. Ik gun het jou. Gun jij het jezelf ook?

coach, Utrecht, coaching, blog, Meriam, Verhoef, training, tip, coach, Utrecht, Meriam Verhoef

Meriam, life, coach, coaching, Utrecht

Facebooklinkedin

Is jouw comfortzone je gevangenis?

Deze week ontving ik een mail van een van mijn coachklanten, die mij met trots vervulde.

Trots op de stappen die zij gezet heeft. Voor haar voelt dat wellicht op dit moment nog helemaal niet zo, want ze zit in een stormachtige fase, maar ze heeft voor zichzelf gekozen en is voor zichzelf opgekomen. En ze zit nu in het proces om uiteindelijk de dingen te gaan doen waar ze goed in is en waar ze blij van wordt.

Hoe mooi is dat?! Toen ze bij me kwam was ze heel onzeker over zichzelf. Ze twijfelde aan haar eigen kunnen en daardoor durfde ze geen beslissingen te nemen die voor haar belangrijk waren.

Tijdens het coachtraject zijn we gaan kijken hoe dat vroeger was. Al snel bleek dat ze ook als kind wel onzeker was, maar dat ze ook perioden heeft gehad dat ze wel durfde te schitteren.

We hebben gekeken naar diverse momenten in haar jeugd en zijn toen onze aandacht gaan richten op de periodes dat ze genoeg vertrouwen had om beslissingen te nemen, pro-actief was en straalde.

Door middel van diverse coachtechnieken, waaronder de logische niveaus vanuit NLP, is ze gaan ontdekken wat er voor zorgt dat zij gaat stralen. Wat is daarvoor nodig? Wat zorgt ervoor dat ze soms wordt tegen gehouden? Wat maakt dat ze zich weer een klein meisje voelt en ze zich door haar onzekerheid laat leiden?

Al deze ontdekkingen hebben er toe geleid dat ze nu beslissingen heeft genomen. Vaak moet je uit je comfortzone stappen om de beslissingen die voor jou het beste gaan uitpakken te nemen. Dat voelt niet altijd gelijk prettig. En eigenlijk is dat niet erg want je leert er veel van waardoor je jezelf ontwikkelt.

Het zou jammer zijn als jouw comfortzone je tegen houdt om je te ontwikkelen. Dat je de behaaglijke veiligheid van je comfortzone op blijft zoeken en daarmee uitdagingen, dingen die je spannend vindt, dingen die je kunnen inspireren, uit de weg gaat. Of dat zelfs je comfortzone helemaal niet meer prettig aanvoelt, maar dat je deze plek verkiest boven de ruimte er buiten omdat je daar bang voor bent.

Dan wordt die comfortzone eigenlijk de gevangenis waar je jezelf in vast zet. Als dat goed voor jou is, lekker blijven zitten! Maar als je je daar niet meer prettig voelt, ga dan eens op onderzoek uit en ontdek wat jij nodig hebt om te kunnen stralen.

Mag ik je begeleiden? Dat zou ik gaaf vinden!

Meriam, life, coach, coaching, Utrecht

 

coach, Utrecht, coaching, blog, Meriam, Verhoef, training, tip, coach, Utrecht, Meriam Verhoef

Facebooklinkedin

Laat je uitdagen! Of laat je je leiden door angst?

Deze week kwam ik met het thema uitdagen in aanraking.

Ik sprak met een vriendin over haar dochter die op een school zat met een, voor haar, te laag niveau. Het gevolg was dat zij zich verveelde, geen aansluiting vond met medescholieren en zich erg ongelukkig voelde. Sinds kort is ze naar een school, passend bij haar niveau gegaan en ze voelt zich daar als een vis in het water, gaat met plezier naar school, heeft vriendinnetjes en is happy. Dat doet het dus met een kind als het wordt uitgedaagd om zich te ontwikkelen.

Gek genoeg verdwijnt bij veel volwassenen die behoefte om zichzelf uit te dagen. Ik kom zoveel mensen tegen die in een situatie zitten waar ze niet gelukkig zijn, maar die niet de stap nemen om zichzelf uit te dagen. En dat kan dan van alles zijn. Een saaie baan, inspiratieloze werkomgeving, bekneld door het verdriet over het verleden, een uitzichtloze relatie. Mensen blijven zich vaak bewegen in een situatie waar ze zich niet gelukkig voelen en waar ze zich niet kunnen ontplooien.

De grootste drijfveer daarachter is meestal angst. Je weet wat je hebt en ook al word je daar niet gelukkig van, je weet nooit wat je krijgt. Wat als ik het toch niet kan, wat ga ik tegenkomen als ik…., ben ik het wel waard om…. Veelal gevoed door beperkende overtuigingen die we over onszelf hebben.

Een kind staat daar veel nieuwsgieriger in en is minder angstig voor de gevolgen. En dan zie je dat als een kind een stap zet (geholpen door de ouders) en de uitdaging zoekt in plaats van het comfort van de huidige situatie, er opeens veel ruimte ontstaat voor ontwikkeling. Een kind valt, staat weer op en gaat meestal lachend verder. En daarna valt het nog een keer, en gaat weer verder. Niet bang om fouten te maken, en nieuwsgierig genoeg om te leren.

Het is die open en nieuwsgierige houding die ook volwassenen kan helpen om de stap te maken die ze spannend vinden. En natuurlijk zijn er bij volwassenen vaak grotere consequenties aan het aangaan van je uitdaging verbonden. Maar denk je eens in wat het je zou kunnen opleveren als je het leven gaat leven waar je energie van krijgt! Als je met open vizier de stappen gaat maken die jou laten groeien in plaats van remmen in je ontwikkeling. Hoe gaaf zou dat zijn! Is het spannend? Ja zeker! Maar laat je niet tegen houden door je angst om te veranderen.uitdagen, uitdaging, angst, leven, coach, meriam, training, Utrecht, Meriam Verhoef

Een kind wordt gestimuleerd door haar ouders, die laten de mogelijkheden zien en begeleiden haar in de stappen die ze zet. Jij kan je laten begeleiden door een coach. Iemand die je jouw potentie laat ontdekken en die jou begeleidt en af en toe een liefdevolle schop onder je kont geeft zodat jij jouw leven ten volle kan leven.

Ik wil dat graag voor jou doen. Ik gun het jou.

Meriam, life, coach, coaching, Utrecht

 

 

coach, Utrecht, coaching, blog, Meriam, Verhoef, training, tip, coach, Utrecht, Meriam Verhoef

Facebooklinkedin

Voordat ik het wist lag ik in mijn oude valkuil

Vorige week was ik bij mijn Business coach om de vorderingen te bespreken van Echt jezelf zijn, de trainingen die we aan ambitieuze moeders geven.

Daar heb ik weer zo’n leuke openbaring gehad.

Tijdens ons gesprek gaf hij aan dat ik veel te veel in mijn hoofd zat en mijn gevoel moest laten spreken. Hij liet wat van mijn uitspraken de revue passeren en zei steeds:  “kijk daar spreekt je ratio weer, in plaats van je gevoel”.

In eerste instantie verbaasde me dat want dat zijn juist de stappen die ik zelf de laatste jaren gemaakt heb. Ik heb geleerd dat er veel meer lagen in mij aanwezig waren dan ik ooit wist. En daardoor kan ik veel beter voelen wat er op een moment bij mezelf speelt en kan ik daar op reageren. In plaats van altijd alles te beredeneren totdat ik (voor mijzelf onverwacht) een kookpunt bereikte en ontplofte of implodeerde.

En juist omdat ik bij mezelf heb ervaren hoe het is om jezelf beter te leren kennen en hoeveel vrijheid en mogelijkheden dat geeft, heb ik ervoor gekozen om coach te worden, omdat ik dat jou ook gun. (dit is de korte versie ;-))

En nu, krijg ik van mijn coach steeds terug dat ik weer in mijn ratio zit en dat ik niet naar mijn gevoel ga. Hoe kan dat nou?

Nou ik ben er achter hoor! Als ik iets nieuws ga doen dan val ik keihard in m’n oude valkuil. Blijkbaar kost het leren van iets nieuw me zoveel moeite dat ik direct weer terug pak op mijn oude gewoonte.

Dat nieuwe ingesleten paadje is blijkbaar nog zo vers dat ik bij lastige situaties, ingewikkelde beslissingen, nieuwe lessen, direct weer mijn oude pad ga bewandelen. Oude gewoontes verdwijnen niet makkelijk. Hoe dan wel? Door ze niet meer te gebruiken. Door steeds je nieuwe pad te blijven bewandelen. Maar onder het nieuwe gras, zal nog heel lang het oude paadje liggen. Tijdens mijn NLP trainingen heb ik dat allemaal geleerd en toch verraste dit me weer.

Waarom? Omdat ik nu echt voelde wat het betekende.

Wat heb ik hiervan geleerd?

  • Dat ieder nieuw inzicht moet inslijten voordat je het je echt eigen hebt gemaakt. Dat wist ik rationeel al, maar nu heb ik het ook gevoeld 😉
  • Dat voelen voor mij blijkbaar het nieuwe weten is
  • Dat je je steeds kan blijven ontwikkelen als je bereid bent naar jezelf te kijken met een open en nieuwsgierige houding
  • Wat is het fijn om een coach te hebben! Om je bewust te worden van je blinde vlek

Meriam, life, coach, coaching, Utrechtcoach, Utrecht, coaching, blog, Meriam, Verhoef, training, tip

 

Facebooklinkedin

Je bent wat je denkt

Het was even stil in blogland van mijn kant.  Ik was druk in m’n hoofd met andere dingen. Precies wat Tony Crabbe in zijn boek ‘nooit meer te druk zegt’: om tot creatieve/nieuwe/andere inzichten te komen heb je af en toe de tijd nodig om je te vervelen en te mijmeren en te reflecteren.

Ik merkte dat ik die tijd niet had. Voor m’n gevoel tenminste. Ik ben druk in m’n hoofd met alles wat komen gaat. Training ‘Echt jezelf zijn mama’ en workshop ‘Wat is jouw missie?’, beide activiteiten die denkwerk (wat ga ik precies vertellen?) voelwerk (hoe gaat dat werken voor de deelnemers?) en voorwerk (ga ik het redden in de tijd?) vergen.

En als alles open ligt en je iets heel nieuws gaat doen dan komen er allerlei andere dingen te voorschijn. Spannend, kriebels in m’n buik. Leuk, enthousiaste energie. Twijfel, even overleggen met collega. Wat als, twijfel aan alles. Wie ben ik, oude waarheden.  Stel dat, beperkende gedachten.

Kortom, alles wat ik geleerd heb de afgelopen jaren en alles waar ik gebruik van maak als coach, kon ik nu op mezelf toepassen.

Het antwoord op al deze vragen die ik mezelf stelde was namelijk negatief. Gelukkig heb ik voldoende NLP en coach achtergrond om de gedachten te erkennen, te doorvoelen en het om te keren.

Stel dat het een geweldige workshop wordt en dat je na afloop heel veel aanmeldingen krijgt voor coaching, ipv stel dat niemand  het interessant vindt.

Wat als de moeders van de training super enthousiast zijn en dat wij ze hebben kunnen begeleiden naar een betere balans in het leven, ipv wat als deze moeders onze training helemaal niks vinden.

Je bent wat je denkt

In beide gevallen is het een gedachte die ik helemaal zelf tot stand breng. Ze zijn allebei even waar. En wat een verschil in uitgangspunt zal het zijn of ik met de ene of de andere gedachte begin aan de workshop en training. En wat een verschil in resultaat ook, ongetwijfeld. Want je bent wat je denkt en dat straal je uit, naar jezelf en naar anderen.

Wat ben ik blij dat ik een paar jaar geleden heb besloten om NLP trainingen te volgen en een coachopleiding te gaan doen. Niet alleen kan ik nu anderen begeleiden om te doen waar ze gelukkig van worden, maar ook mezelf!

buton-blogs-en-tips

Facebooklinkedin

De 5 stappen naar geluk

Geluk. De eerste stap is uitzoeken waar jij gelukkig van wordt.

Al snel denk je misschien aan een goeie baan, een groter huis, een mooie auto een fijne vakantie. Hoe mooi deze zaken ook zijn, dit is niet waar geluk om draait.

De meeste mensen worden gelukkig als ze dingen doen waar ze voldoening uit halen, ervaringen die positieve emoties oproepen. En wat dat dan is natuurlijk voor iedereen anders.

Dus zoek uit welke dingen jou voldoening geven, waar word je blij van? Wat zijn jouw persoonlijke waarden?

En kijk dan eens hoe jouw persoonlijke waarden terug komen in je dagelijks leven.

Stap 2 is het schrijven van je eigen Missie & Visie.

Met deze Missie en Visie heb je een leidraad in je leven en dat geeft rust en duidelijkheid.

Je missie begint met Ik, is tijdloos, kort en je kan het zelf bewerkstelligen (je bent er niet voor afhankelijk van anderen). Dus niet ik wil dat mijn partner voortaan…. Maar: ik wil in een relatie dat….

Je Visie zegt iets wat je over een jaar na nu wil zijn. Hoe voel je je? Wat ervaar je? Hoe ziet je dag er uit? Je visie is in overeenstemming met je waarden en je missie.

Stap 3 is het stellen van doelen.

Hoe ziet jouw leven er over 5 of 10 jaar uit? Wat doe je? Wat voel je? Hoe komen jouw persoonlijke waarden voor in je leven?

Als je doel is: ik wil over 5 of 10 jaar advocaat zijn. Dat is niet het doel! Waarom wil je advocaat worden? Wil je een rechtvaardige wereld, of wil je de zwakkeren in de samenleving helpen? Wat voor gevoel levert dat jou op? Gewaardeerd worden? Nuttig zijn? Iets betekenen?

En wat levert dat gevoel je dan weer op? Gelukkig en betekenisvol leven? Dat is dan wat je écht wilt bereiken, dat is je doel!

Stap 4 is korte metten maken met negatieve overtuigingen.

Je herkent er vast wel een paar:

-Ik heb toch geen kans op werk in deze economie

-ik ben te oud voor deze verandering
-ik moet toch blij zijn met wat ik heb
-wie zit er nou op mij te wachten
-wat als het fout gaat
-wat zullen anderen er wel niet van denken
-ik heb onvoldoende tijd/geld

Negatieve overtuigingen komen voort uit angst en onzekerheid en zetten je vast. Liever vasthouden aan het bekende dan risico’s nemen.

Maar bedenk dat veel van deze negatieve of beperkende overtuigingen niet waar zijn. Tegen bijna iedere negatieve overtuiging kan je wel een positieve beredenering zetten. Omdat negatieve overtuigingen vaak al vroeg zijn ontstaan ben je er in gaan geloven.

Stap 5 is het elimineren van deze negatieve overtuigingen en overgaan tot actie.

Jij bent vaak zelf het grootste struikelblok op weg naar geluk omdat je vast houdt aan het bekende en aan je eigen beperkende overtuigingen.

Bedenk hoe je wilt dat je leven er uit komt te zien, kijk wat er in de weg zit en welke actie je moet ondernemen om je doel te bereiken.

Dit is heus allemaal niet zo makkelijk. En ik kan me voorstellen dat je best wel wat hulp kunt gebruiken bij een van de stappen.

Aarzel niet om contact met me op te nemen. Ik ga graag met jou op onderzoek uit wat jou in de weg staat om gelukkig te zijn.

buton-blogs-en-tips

Facebooklinkedin

Hoe vrij ben jij?

Bevrijdingsdag gaat natuurlijk over het vieren van de vrijheid waarin we leven in een land zonder oorlog en onderdrukking.

Maar hoe vrij ben jij werkelijk?

Natuurlijk, je bent vrij om te zeggen wat je denkt in Nederland, maar doe je dat ook?

Waarschijnlijk niet altijd, en dat is soms maar goed ook, want niet alles wat je denkt hoeft perse gezegd te worden. Uit mededogen met anderen omdat je wellicht iemand zal kwetsen. Maar merk je ook wel eens dat je iets niet zegt omdat je denkt dat je er niet toe doet?

Of doe je wel eens dingen niet omdat je bang ben t voor wat anderen er van zeggen.

Of doe je wel eens dingen wel omdat je het gevoel hebt geen andere keuze te hebben?

Vrijheid is een basis behoefte die je niet kunt onderdrukken.

Als je te vaak dingen doet of juist laat die tegen je gevoel van vrijheid in gaan dan kan dat gaan knagen. Een gevoel van onrust kan je bekruipen omdat je niet het leven leeft dat je zou willen leven. Je laat je inperken door wat anderen of jouw innerlijke criticus tegen je zeggen.

Vooral die laatste, dat innerlijke stemmetje , is vaak datgene wat je tegenhoudt de dingen te doen die je echt graag wilt en die jou een gevoel van vrijheid geven. Het zijn vaak jouw eigen gedachten en de oordelen over jezelf die jou in de weg zitten. Aan die gedachten geef jij woorden en op die manier worden ze ook ‘waar’. Je gaat ze echt geloven. Deze gedachten zijn meestal al vroeg ontstaan, in je kinderjaren door wat je mee kreeg in je gezin, op school, van je vriendjes. En die hebben zich in de loop van je leven in jou genesteld. Maar ze zijn niet waar! Geloof ze niet.

Jij bent meer dan je gedachten!

Ga terug naar je kern en ontdek wat je echt wilt. Wie ben jij? Waar sta je voor? Wat wil je bereiken? Wat staat er in de weg? Welke stappen moet je ondernemen?

Wat staat jouw vrijheid in de weg?

Het gevoel dat je niet anders kan? Niet weten hoe het anders moet omdat je het altijd zo gedaan hebt? Durf je het niet anders te doen? Ben je bang voor de mening van anderen? Ben je bang mensen teleur te stellen?

Vrijheid is voor iedereen wat anders. Het gaat om de balans die je voelt en de keuze vrijheid die je ervaart.

Je kunt altijd iets veranderen, dus ga eens bij jezelf na: Wat zorgt er voor dat ik me niet vrij voel? Wat kan ik nu veranderen om meer vrijheid te ervaren? En waarom doe ik dat al niet?

Je hoeft niet alles resoluut te veranderen, maar neem het eerste kleine stapje op weg naar jouw vrijheid. Elk stapje is er een. Misschien moet je dingen los laten, misschien juist dingen omarmen.

Je hebt iedere dag de keuze om het anders te doen. Wat houdt je tegen?

Heb je een missie, een doel om naar toe te werken? Dat helpt!

Heel veel succes op jouw weg naar vrijheid!

En als het je nou niet alleen lukt…Ik help je graag om te onderzoeken wat jouw vrijheid in de weg staat. We gaan het stemmetje in je hoofd bij de bron aanpakken en gaan jouw missie en doelen onderzoeken en formuleren zodat jij de stap kan maken naar een vrij leven.

buton-blogs-en-tips

Facebooklinkedin

Heb jij de sleutel naar jouw geluk al gevonden?

Heb jij jouw sleutel naar geluk al gevonden? En wat is dan geluk voor jou?

Meer geld? Een groter huis?
Of zoek je naar geluk in jezelf? En wat heb jij daar dan voor nodig?
Vrijheid? Het gevoel dat je een keuze hebt? Dat je zelf kan bepalen hoe je de dingen doet?

En waarom doe je dat dan niet nu al?

Wat houdt jou tegen om te doen wat je het liefste zou willen doen?

De meest voorkomende gedachten die mensen tegen houden:
-Ik durf het niet
-Ik kan het niet
-Als ik dat doe vinden ze me niet meer aardig
-Ik ben niet goed genoeg
-Dat lukt mij nooit
-Wie zit er nou op mij te wachten?

Dit worden beperkende overtuigingen genoemd en die houden jou precies waar je nu bent.
Deze overtuigingen over jezelf heb je in de loop van de jaren ontwikkeld door wat je hebt ervaren, door wat (je dacht dat) anderen over je zeggen en die ben je zelf gaan geloven.
Misschien niet echt, maar toch is er wel dat stemmetje wat jou onbewust steeds afremt.

Die beperkende overtuigingen heb je jezelf onbewust eigen gemaakt en daar ben je je naar gaan gedragen en in gaan geloven.

Het mooie is: je kan ook iets anders gaan geloven!

Schrijf jouw beperkende overtuigingen op en schrijf dan van iedere beperkende overtuiging de positieve bekrachtigende variant op een post-it.
Bijvoorbeeld: ‘Ik ben het waard!’ Of ‘Ik kan …..’
Hang deze post-its op een plek waar je ze goed kan zien of zet ze in je telefoon en start je dag met het hardop oplezen van zo’n bekrachtigende overtuiging. En neem fysiek de houding aan die er bij past. (Glim)lach, steek je armen in de lucht, maak een vuist, en houdt die houding even vast
Het is bewezen dat een bekrachtigende lichamelijke houding je geest beïnvloedt. Zelfs een geforceerde glimlach verlaagt je hartslag en vermindert je stressgevoel.

Lees iedere morgen een bekrachtigende boodschap aan jezelf en herhaal dit ritueel. Na een tijdje zal je ervaren dat het effect heeft.

En bedenk, je hebt er waarschijnlijk jaren over gedaan om je beperkende overtuigingen te gaan geloven, het heeft ook even tijd nodig om deze bekrachtigende overtuigingen helemaal eigen te maken.

Gaat het je niet snel genoeg of heb je het gevoel dat je wel wat hulp kunt gebruiken?
Bel of mail!

buton-blogs-en-tips

Facebooklinkedin

Gelukkig met keuzes

Ons leven bestaat uit het maken van keuzes. Beslissen of je vandaag of morgen gaat sporten, kiezen of we vanavond voor gezond eten gaan of voor een snelle hap, kiezen hoe je tegen een bepaalde situatie aankijkt. Soms kan het ook gaan om grote keuzes, die je leven beïnvloeden, bijvoorbeeld of je dat huis wel of niet zal kopen, of je wel of niet die nieuwe baan zal accepteren, of je wel of niet een punt achter je relatie wilt zetten, etc.

Jouw keuzes beïnvloeden je geluksgevoel

Als je namelijk weet dat je keuzes hebt, dan kan je vrijheid ervaren. Je weet dan dat je zelf in de hand hebt waar je voor gaat kiezen. En het gevoel van vrijheid maakt ons gelukkig.
En ook hoe we kijken naar situaties uit het verleden is een keuze. Hoe we deze situaties beoordelen, en hoe we kiezen of deze situatie nog van invloed is op ons handelen nu.

Er is altijd een andere keuze, geen keuze maken is ook een keuze

Het is altijd mogelijk een andere keuze te maken. Soms zitten we vast omdat we denken geen keuze te hebben. Vaak zitten we vast omdat we maar op 1 manier naar de situatie kijken. Als je leert op een andere manier naar de situatie te kijken, zul je opmerken dat er vaak meerdere oplossingen en keuzemogelijkheden beschikbaar zijn. Dus als je denkt vast te zitten, hoef je vaak alleen van perspectief te veranderen. Kijk eens met de blik van een ander naar jouw situatie

We zitten soms ook vast omdat we denken dat we nu de juiste keuze moeten maken en geen fouten mogen maken. Maar van wie mag je geen fouten maken? Van jezelf?

En bedenk dat als je ervoor kiest om vandaag alles positief te bekijken, sommige problemen als vanzelf een oplossing aangereikt krijgen. Net als bij het veranderen van perspectief kan het veranderen van met welke gemoedstoestand je naar een situatie kijkt ook al helpen in het maken van keuzes.

Hoewel iemand ze zelf niet ziet, zijn er altijd meer keuzes, zeker als je wat verder in de toekomst kijkt, kaders ruimer neemt en vooronderstellingen loslaat.

Herken ’t verschil tussen ’n keuze vanuit je hart of vanuit je angst.

Onthoud dat wat het meeste angst oproept, vaak in contact staat met je hoogste drijfveer. Dus dat je kriebels in je buik hebt als je gekozen hebt is geen leidraad voor of de beslissing goed of niet goed is. Dat is hoogstens het gevoel dat je het spannend vindt, of een gevoel van opwinding.

Wat voel je als je je keuze aan een vriend vertelt? Wat merkt die vriend aan jou? Dat zijn de signalen. Word je enthousiast? Gaan je ogen glimmen? Krijg je er een warm gevoel bij? Dan heb je de juiste keuze gemaakt.

Wil je dat ik samen met jou kijk naar de keuzemogelijkheden die jij hebt? Bel of mail me voor een afspraak  of een kennismakingsgesprek.

Facebooklinkedin
Oudere berichten