Samen werken aan groei - Meriam Verhoef

NLP, Mindfulness, coaching, training

Archief (pagina 1 van 3)

Voorkomen is beter dan genezen. Voel de signalen van je lijf.

Er zijn veel spreekwoorden die verwijzen naar lichamelijke klachten die hun oorsprong in ons hoofd hebben. Een last op je schouders dragen, zwaar op de maag liggen, iets op je lever hebben etc.

Dat lichaam en hoofd samenwerken, blijkt wel uit hoe onze spreekwoorden zijn geformuleerd. Als je last van je maag hebt, zal er wellicht iets zwaar op je maag liggen. Als je schouders vastzitten ervaar je misschien een hoge druk op je werk. Zelfs verschijnselen die in eerste instantie vervelend maar onschuldig zijn, kunnen verergeren als je er niets aan doet. Die verschijnselen kunnen van alles zijn. Een adem die
hoog zit, een stijve nek, onrustig slapen, een gejaagd gevoel. Allemaal signalen die ons lijf ons geeft.uit je hoofd, in je lijf, workshop, Meriam Verhoef,, coach Utrecht, luister naar je lijf

Als je vaak wakker ligt kun je een slaappil nemen, maar het zou beter zijn om de oorzaak op te sporen. Vaak hebben we het te druk, of maken we ons te druk, om tijd te nemen om eens naar ons lijf te luisteren en naar wat het je wil zeggen. Het voordeel van met regelmaat luisteren naar je lijf, is dat je het beter leert kennen. Dan pik je de signalen van overbelasting makkelijker op en kan je daar op acteren.

Ademhalen als manier om je lijf te leren kennen.

De makkelijkste manier om naar je lijf te luisteren, is een adempauze van een paar minuten te nemen. Dat kan je doen door je handen op je buik te leggen en een paar minuten naar je handen toe te ademen. Alleen maar te ademen en je gewaar te worden van wat er in je lijf aan de hand is. Als je dit prettig vindt en je wilt dit ook wel eens doen met een stem die je begeleidt kijk dan hier voor een moment voor jezelf.

Je kan natuurlijk ook als je in de rij voor de kassa staat even een momentje voor jezelf nemen. In plaats van je te ergeren aan de lange rij, of aan de mensen die voor je in de rij treuzelen, kan je even je aandacht naar binnen richten en met aandacht voor je ademhaling je lijf scannen. Of als je in de file staat. Je kan heel gestrest worden omdat je te laat komt voor een afspraak en je opvreten, of even een berichtje sturen dat je later bent en rustig achterover zitten en je concentreren op je ademhaling. Voel je het verschil?

Verbinding. 

Als je maar door- en doorleeft en je lijf ontkent, ontken je nog veel meer. Er is zoveel om ons heen: mensen, natuur, wondertjes, grappige voorvallen, kleine momentjes van geluk. Als je niet naar je lijf luistert, ontken je ook jezelf. Je komt in een fase waarin je je gevoel uit hebt staan en maar doorgaat. Het betekent dat je niet daadwerkelijk contact maakt. Niet met jezelf en ook niet met anderen. Als je niet naar je eigen lijf luistert, sluit je een deel van jezelf af. Het deel dat voelt. Het deel dat in staat is om te verbinden. En dat maakt ons leven juist zo waardevol. Die momentjes van geluk, waarop alles voor heel even klopt. Waar hart, hoofd en ziel voor een kort ogenblik samensmelten. Wat jammer als je dat moet missen.

Verdieping van contact.Uit je hoofd, in je lijf, verbinding, stress, Meriam Verhoef, coach, workshop

Je herkent het vast wel dat je met iemand aan het praten bent en dan halverwege het gesprek afdwaalt naar iets wat je morgen moet doen of naar iets dat je gisteren hebt gedaan. Herkenbaar maar jammer, want het verschraalt je contact. De ander merkt het precies als jij er niet bij bent en je raakt uit verbinding. En die verbinding zorgt ervoor dat een vriendschap echt een vriendschap wordt en niet zomaar een (v)luchtig contact. Dat je het samen kan hebben over iets dat jou raakt, jou inspireert, waar je elkaar kunt vinden in passie en bevlogenheid. Ervaar de komende tijd maar eens met vrienden, als je in gesprek bent, hoe vaak je daadwerkelijk in verbinding bent.

Leven in het nu, één van de stappen naar leven vanuit je gevoel.

Hoe vaak ben jij daadwerkelijk met je aandacht bij waar je nu mee bezig bent? Als je knorrig reageert op een ander, komt dat vaak doordat je op dat moment iets anders aan het doenuit je hoof, in je lijf, leven in het nu, Meriam Verhoef, coach, workshop, Utrecht bent. Je kunt dan niet echt met de ander bezig zijn. Je bent een mailtje aan het beantwoorden op je telefoon en stuurt je kind even weg want ‘mama is iets belangrijks aan het doen’, of je luistert met een half oor naar je partner want je bent tegelijkertijd iets aan het zoeken op internet. Hoe fijn zou het zijn als je kan zeggen: “ik maak even dit mailtje af, ik kom zo bij je”. Of: “ik merk dat ik niet naar je luister want ik ben iets aan het zoeken. Geef me 5 minuten, dan ben ik een en al aandacht voor je.” Dit vergt aandacht voor wat je aan het doen bent. Bewustwording is de eerste stap. Nu, van dit moment en van de verstoring die je ervaart. Probeer het te ervaren en te benoemen. Oefening baart kunst!

coach, Utrecht, coaching, blog, Meriam, Verhoef, training, tip, coach, Utrecht, Meriam Verhoef

 

 

 

Binnenkort geef ik een workshop Uit je hoofd, in je lijf. Wil je op de hoogte gehouden worden? Laat dan je emailadres achter. 

 

 

Facebooklinkedin

Hartenkreet aan alle supermama’s

Dit blog schreef ik voor Nibblr.online. Ik deel het hier graag met jou.

Het is 6 uur ‘s middags. Bij mij in de wijk is het een kakofonie van huilende kinderen en verheven vrouwenstemmen. Moeders op (bak)fietsen racen van kinderdagverblijf naar huis, om daar in dezelfde vaart te gaan koken.

Wat een hectiek!

Al jaren aanschouw ik dit tafereel. Met afwisselend bewondering en mededogen kijk ik naar het hectische leven dat deze moeders leiden. In de zomer hoor ik het vervolg van deze race, door de openstaande deuren van onze aan elkaar grenzende tuinen.

Onder het koken wordt de dag doorgenomen met de kinderen, wordt de kinderen gemaand hun rotzooi op te ruimen, hun voetbalspullen alvast klaar te zetten voor morgen en de tafel te dekken.

Terwijl de werkende moeder goochelt met brengen en halen, voeden en aankleden, werken en moederen, koken en e-mails wegwerken, schenk ik nog eens een kop thee voor mezelf in.

Wat een fantastische krachtige vrouwen zijn al die moeders toch!

Petje af voor hoe zij al haar verantwoordelijkheden weet te combineren. Als moeder, als werknemer, als partner, als vriendin, als dochter, als volleybalcoach van de dochter, als taxichauffeur voor de zoon, als entertainer tijdens verjaardagsfeestjes, als verpleegkundige tijdens ziekte, als pleinwacht op school, als bemiddelaar tijdens ruzies en als troost bij verdriet.

En terwijl ik dit schrijf en trots ben op dat wij vrouwen (hoewel ik zelf niet behoor tot het moederende soort) dit allemaal voor elkaar krijgen, voel ik tegelijkertijd een soort ongemak.

Waar zijn de vaders? Ik weet niet hoe het in jouw omgeving is, maar heel veel verder dan een papadag en een keer langs de lijn staan van het voetbal zie ik de meeste vaders toch niet gaan. Ok, er wordt een luier verschoond en eens wat gekookt, maar wat mij opvalt is dat de wezenlijke zorg- en regeltaken bij de moeder liggen. Wie koopt de cadeautjes voor kinderverjaardagen? Wie geeft kindlief op voor zwemles, wie helpt op school, wie haalt het kind op van de opvang als het ziek is? Bij de meeste vrouwen die mij benaderen is dat de moeder.

De druk ligt op de moeders

Dit komt o.a. door de manier waarop in Nederland het bevallingsverlof is geregeld. Vaders krijgen 2 dagen verlof en gaan dan weer aan het werk, moeders hebben veel meer tijd om zich aan hun baby te hechten, waardoor ze vaak meer taken op zich nemen dan ze eerder bedacht hadden.

Daarnaast wordt er ook anders tegen moeders dan tegen vaders aangekeken door de maatschappij. Zelden wordt een vader gevraagd, hoe hij de zorgtaken gaat combineren met z’n werk. Bij een vrouw ligt dat anders. Aan een vrouw worden vaak andere eisen gesteld ten aanzien van de zorg voor de kinderen waardoor vrouwen druk uit hun omgeving kunnen ervaren.

Dus hoewel ik trots ben op alle moeders, hierbij een hartenkreet

Ga ook voor jezelf zorgen! Je bent het waard en je wilt je toch ook zelf ontwikkelen? Zorgen voor je kind is belangrijk, maar jezelf wegcijferen hoeft toch niet? Betrek je partner bij de opvoeding, schakel hulpbronnen in en neem tijd voor jezelf! Wanneer ben jij voor het laatst naar de sauna geweest, of heb  je een boek gelezen? Nestel je op de bank en laat de boel de boel. Ik gun het jou. Gun jij het jezelf ook?

coach, Utrecht, coaching, blog, Meriam, Verhoef, training, tip, coach, Utrecht, Meriam Verhoef

Meriam, life, coach, coaching, Utrecht

Facebooklinkedin

Hoe kom ik uit mijn dip – 10 tips

Hoe kom ik uit mijn dip?

Als je in een dip zit, dan wil je eigenlijk maar één ding weten: Hoe kom ik uit mijn dip. Je wilt je weer prettig voelen, vitaal, energiek en blij.

Je hebt dan ook wellicht de neiging om iets leuks te gaan doen, om af te spreken met een vriendin, maar daar voel je je dan eigenlijk weer net niet prettig genoeg voor, en wie zit er nou op een zeurpiet te wachten is dan wellicht wat jij over jezelf denkt.

Bovendien…het helpt je niet.

Als je in een dip zit, is dat een leerproces voor jezelf. Je loopt ergens tegen aan wat je lastig vindt. Dat kan van alles zijn, van een financiële tegenvaller, tot een rotgesprek, van een onbestemd gevoel dat je ineens overvalt, tot balen van je werk en geen oplossing zien en nog heel veel meer. Al deze gevoelens kunnen ervoor zorgen dat je je neerslachtig voelt en met maar 1 ding bezig bent: Hoe kom ik uit mijn dip.

Hieronder mijn tips om met je dip om te gaan en er van te leren.

Erken dat je een dip hebt. Natuurlijk is het geen fijn gevoel en wil je er zo snel mogelijk van af. Toch is het goed om er bij stil te staan. Je kan allemaal leuke dingen gaan doen om van het gevoel af te komen, maar wat je dan eigenlijk doet is jezelf en je gevoelens ontkennen en dat kan op de lange termijn tot ergere dingen lijden.

– Ga met je aandacht naar binnen en onderzoek je dip. Je voelt je rot en neerslachtig, OK. Maar wat veroorzaakt dat gevoel? Ben je bang, verdrietig, boos? Waar komt je gevoel vandaan, wat zit er onder? Als je dat ontdekt bij jezelf kan dat voor opluchting zorgen. Misschien ontdek je een patroon.

– Doorvoel wat je ervaart. Als je dan weet wat je dip veroorzaakt, ga er dan eens met je aandacht naar toe. We zijn geneigd om er juist van weg te lopen omdat je er misschien wel bang voor bent. Maar ga er eens met je aandacht naar toe. Voel je het ergens in je lijf? Adem er naar toe en kijk er eens naar. Wat zie je? Wat voel je? Hoe is dat?

-Geef jezelf de tijd. Natuurlijk wil je gelukkig zijn en je dip snel achter je laten. Maar soms heb jij het als persoon gewoon even nodig om bij jezelf stil te staan. Gun jezelf die tijd.

– Kijk eens welke gedachten er aanwezig zijn over je dip. Als je met al je aandacht naar het rotgevoel gaat en er met een open nieuwsgierige houding naar kan kijken, dan kan het zijn dat je er achter komt dat je dip eigenlijk helemaal niet zo eng is. Dat jouw gedachten over je dip hem vast zetten.

-Leef in het nu. Een dip is al vervelend genoeg. Als jij dan ook nog van alles gaat vinden over je dip en je zorgen gaat maken over hoe je zelf tegen een dip aan kijkt en wanneer je dat nog meer voelde en wat je daar dan van vond, maak je het wel heel gecompliceerd. Leef in het nu. Ervaar wat jij nu ervaart, niets meer,  niets minder.

– Wat zou je helpen? Nu je zo met je aandacht en gevoel op onderzoek uit bent gegaan dan kan je eens kijken of er zich iets aandient wat jou zou kunnen helpen.

– Onderzoek de mogelijkheden. Schrijf eens voor jezelf op waar je tegen aan loopt en welke mogelijke oplossingen er zijn. En dat hoeven geen grote dingen te zijn hoor. Je hoeft niet meteen ontslag te nemen, je kan ook eens met je leidinggevende gaan praten. Of iedere avond een rondje gaan wandelen in plaats van op de bank te ploffen. Het kunnen kleine dingen zijn die je uit jouw dip kunnen halen. Laat je niet belemmeren door je eigen gedachten maar blijf alles wat in je op komt opschrijven. Verken je eigen geest.

– Praat er eens over met een vriendin. Nu je je gedachten en de eventuele oplossingen voor jezelf hebt geordend, zou je er eens met een vriendin over kunnen praten. Wat voor jou prettig voelt, je hele proces, of een korte samenvatting van waar je tegen aan liep en wat je voor jezelf als oplossing bedacht had.

– Wat spreekt jou aan in wat zij zegt en waar ervaar je weerstand?

– Wat zegt dat over de situatie waar je nu in zit?

– Onderneem actie. Jouw dip is een tijdelijke situatie van neerslachtigheid. Dat kan allerlei oorzaken hebben. De enige manier om uit je dip te komen is een andere mindset. Hoe lastig dat ook is. Lach naar anderen, maar vooral naar jezelf als je in de spiegel kijkt. Geef jezelf complimentjes. Kijk naar wat er wél lukt en wat je wél goed doet in plaats van te focussen op de dingen waar je op achter blijft.lief zijn voor jezelf. coach, coaching, Meriam Verhoef, Meriam, Utrecht, lief, dip, hoe kom ik uit mijn dip

Wees tegen jezelf net zo lief als tegen je vriendin. Ben je eigen vriendin.

Het is niet altijd makkelijk om bovenstaande stappen zelfstandig te doorlopen. Je hebt soms iemand nodig die je daarin kan begeleiden. Die jou onbevooroordeeld kan zien.  Die jou een zetje geeft, een spiegel voor houdt of je een liefdevolle schop onder je kont geeft.

Als ik die persoon mag zijn, vind ik dat fijn. In dat geval… neem hier contact met me op.

Ik hoop dat bovenstaande stappen je al op weg hebben kunnen helpen.

 

Bovenstaande tips zijn bruikbaar bij een ‘normale’ dip. Als je dip dieper gaat of langdurig is, neem dan contact op met je huisarts.coach, Utrecht, coaching, blog, Meriam, Verhoef, training, tip, coach, Utrecht, Meriam Verhoef

Facebooklinkedin

Is jouw comfortzone je gevangenis?

Deze week ontving ik een mail van een van mijn coachklanten, die mij met trots vervulde.

Trots op de stappen die zij gezet heeft. Voor haar voelt dat wellicht op dit moment nog helemaal niet zo, want ze zit in een stormachtige fase, maar ze heeft voor zichzelf gekozen en is voor zichzelf opgekomen. En ze zit nu in het proces om uiteindelijk de dingen te gaan doen waar ze goed in is en waar ze blij van wordt.

Hoe mooi is dat?! Toen ze bij me kwam was ze heel onzeker over zichzelf. Ze twijfelde aan haar eigen kunnen en daardoor durfde ze geen beslissingen te nemen die voor haar belangrijk waren.

Tijdens het coachtraject zijn we gaan kijken hoe dat vroeger was. Al snel bleek dat ze ook als kind wel onzeker was, maar dat ze ook perioden heeft gehad dat ze wel durfde te schitteren.

We hebben gekeken naar diverse momenten in haar jeugd en zijn toen onze aandacht gaan richten op de periodes dat ze genoeg vertrouwen had om beslissingen te nemen, pro-actief was en straalde.

Door middel van diverse coachtechnieken, waaronder de logische niveaus vanuit NLP, is ze gaan ontdekken wat er voor zorgt dat zij gaat stralen. Wat is daarvoor nodig? Wat zorgt ervoor dat ze soms wordt tegen gehouden? Wat maakt dat ze zich weer een klein meisje voelt en ze zich door haar onzekerheid laat leiden?

Al deze ontdekkingen hebben er toe geleid dat ze nu beslissingen heeft genomen. Vaak moet je uit je comfortzone stappen om de beslissingen die voor jou het beste gaan uitpakken te nemen. Dat voelt niet altijd gelijk prettig. En eigenlijk is dat niet erg want je leert er veel van waardoor je jezelf ontwikkelt.

Het zou jammer zijn als jouw comfortzone je tegen houdt om je te ontwikkelen. Dat je de behaaglijke veiligheid van je comfortzone op blijft zoeken en daarmee uitdagingen, dingen die je spannend vindt, dingen die je kunnen inspireren, uit de weg gaat. Of dat zelfs je comfortzone helemaal niet meer prettig aanvoelt, maar dat je deze plek verkiest boven de ruimte er buiten omdat je daar bang voor bent.

Dan wordt die comfortzone eigenlijk de gevangenis waar je jezelf in vast zet. Als dat goed voor jou is, lekker blijven zitten! Maar als je je daar niet meer prettig voelt, ga dan eens op onderzoek uit en ontdek wat jij nodig hebt om te kunnen stralen.

Mag ik je begeleiden? Dat zou ik gaaf vinden!

Meriam, life, coach, coaching, Utrecht

 

coach, Utrecht, coaching, blog, Meriam, Verhoef, training, tip, coach, Utrecht, Meriam Verhoef

Facebooklinkedin

Zorg jij beter voor je auto dan voor jezelf?

Vorige week sprak ik met een collega-coach over een APKtje voor mensen die we coachen. Mensen die een coachtraject achter de rug hebben en ter voorkoming van een terugval af en toe een APKtje boeken.

Een heel goed idee natuurlijk! En tegelijkertijd dacht ik waarom pas ná een traject APKtjes inzetten, waarom niet preventief? Net als dat je dat bij een auto doet, die breng je ook al na 3 jaar voor een APK, dan is er logischerwijs nog niets aan de hand met je auto, maar je kan wel laten checken waar extra aandacht aan mag worden besteed de komende tijd.

Waarom doen we dat wel bij onze auto en niet voor onszelf?

Tuurlijk, we gaan naar de kapper, schoonheidsspecialist en fysiotherapeut voor onderhoud, net zoals we bij de auto ruitensproeiervloeistof bijvullen, banden oppompen, de auto wassen, maar waarom niet eens onder onze eigen motorkap laten kijken en naar een coach gaan? Gewoon één of twee keer per jaar om even stil te staan bij wat er speelt, of er wellicht iets is wat onze extra aandacht verdient.

Vaak leef je maar door en ga je voorbij aan je eigen behoeftes of je luistert er niet naar of je (h)erkent ze niet. Of je weet wel dat er iets speelt, maar kan je vinger er niet achter krijgen. Denk maar aan dat tikje in de auto waar je de oorsprong niet van kunt vinden. Dan ga je toch ook naar de garage?

Is het nonchalance? Zijn we het gewoon niet gewend? Vinden we het niet nodig? Willen we niet toegeven dat er iets speelt? Willen we het zelf kunnen oplossen? Is het typisch Nederlands? Mijn familie uit Australië gaat wel regelmatig naar een coach voor een check-up. Ik  merk zelf dat ik door af en toe met collega-coaches te praten, dingen over mezelf ontdek die ik anders niet zo snel helder zou hebben, zonder dat het me echt in de weg zat, maar wel een verrijking om te ontdekken.

Ik ben benieuwd hoe jij dat ziet. Leuk als je het hieronder wilt laten weten.

Meriam, life, coach, coaching, Utrecht

 

 

coach, Utrecht, coaching, blog, Meriam, Verhoef, training, tip, coach, Utrecht, Meriam Verhoef

 

Facebooklinkedin

Marillion, wat je ziet is hoe je er naar kijkt

Ik schrijf vaak over dat de manier waarop je naar iets kijkt bepaald wat je ziet en hoe je het beleefd.

Hoewel ik daar zelf van overtuigd ben en er dagelijks in word bevestigd werd ik vorige week toch nog verrast door de waarheid hiervan.

Ik was bij een concert van Marillion. Tegenwoordig een van de weinige concerten waar ik naar toe ga en waar ik iedere keer weer van het begin tot het eind met een brede grijns sta te genieten.

Natuurlijk omdat ik de muziek geweldig vind, maar ook omdat het publiek zo leuk en vriendelijk en betrokken is. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Ik was daar met een aantal mensen waarvan niet iedereen Marillion even goed kent. We stonden tussen een groep mensen die overduidelijk fans waren en uit volle borst mee zongen. Een van hen was de dag eerder ook al naar een concert van Marillion geweest. Ze genoten zichtbaar en ook hoorbaar. Heerlijk!

Tenminste dat vond ik. Totdat een van mijn medeconcertgangers, die Marillion iets minder goed kent en wellicht niet helemaal ondergedompeld was in de euforie van het moment, zei: wat een irritante gasten, hè?

Huh? Helemaal niet gemerkt en geen last van… en dat zei ik ook en ben verder gegaan met genieten.

En later bedacht ik me dat dit wel het ultieme voorbeeld is van wat je ziet is hoe je er naar kijkt.  Op dat moment was ik in zo’n ongelooflijk goed humeur en voelde ik me zo fantastisch, blij en gelukkig dat ik echt ALLES kon bekijken met liefde, warmte en mededogen.

En nu mijn NLP kennis gebruiken om dit moment te verankeren en in te zetten op momenten dat ik het nodig heb 😉

Meriam, life, coach, coaching, Utrecht

coach, Utrecht, coaching, blog, Meriam, Verhoef, training, tip, coach, Utrecht, Meriam Verhoef

 

Facebooklinkedin

Laat je uitdagen! Of laat je je leiden door angst?

Deze week kwam ik met het thema uitdagen in aanraking.

Ik sprak met een vriendin over haar dochter die op een school zat met een, voor haar, te laag niveau. Het gevolg was dat zij zich verveelde, geen aansluiting vond met medescholieren en zich erg ongelukkig voelde. Sinds kort is ze naar een school, passend bij haar niveau gegaan en ze voelt zich daar als een vis in het water, gaat met plezier naar school, heeft vriendinnetjes en is happy. Dat doet het dus met een kind als het wordt uitgedaagd om zich te ontwikkelen.

Gek genoeg verdwijnt bij veel volwassenen die behoefte om zichzelf uit te dagen. Ik kom zoveel mensen tegen die in een situatie zitten waar ze niet gelukkig zijn, maar die niet de stap nemen om zichzelf uit te dagen. En dat kan dan van alles zijn. Een saaie baan, inspiratieloze werkomgeving, bekneld door het verdriet over het verleden, een uitzichtloze relatie. Mensen blijven zich vaak bewegen in een situatie waar ze zich niet gelukkig voelen en waar ze zich niet kunnen ontplooien.

De grootste drijfveer daarachter is meestal angst. Je weet wat je hebt en ook al word je daar niet gelukkig van, je weet nooit wat je krijgt. Wat als ik het toch niet kan, wat ga ik tegenkomen als ik…., ben ik het wel waard om…. Veelal gevoed door beperkende overtuigingen die we over onszelf hebben.

Een kind staat daar veel nieuwsgieriger in en is minder angstig voor de gevolgen. En dan zie je dat als een kind een stap zet (geholpen door de ouders) en de uitdaging zoekt in plaats van het comfort van de huidige situatie, er opeens veel ruimte ontstaat voor ontwikkeling. Een kind valt, staat weer op en gaat meestal lachend verder. En daarna valt het nog een keer, en gaat weer verder. Niet bang om fouten te maken, en nieuwsgierig genoeg om te leren.

Het is die open en nieuwsgierige houding die ook volwassenen kan helpen om de stap te maken die ze spannend vinden. En natuurlijk zijn er bij volwassenen vaak grotere consequenties aan het aangaan van je uitdaging verbonden. Maar denk je eens in wat het je zou kunnen opleveren als je het leven gaat leven waar je energie van krijgt! Als je met open vizier de stappen gaat maken die jou laten groeien in plaats van remmen in je ontwikkeling. Hoe gaaf zou dat zijn! Is het spannend? Ja zeker! Maar laat je niet tegen houden door je angst om te veranderen.uitdagen, uitdaging, angst, leven, coach, meriam, training, Utrecht, Meriam Verhoef

Een kind wordt gestimuleerd door haar ouders, die laten de mogelijkheden zien en begeleiden haar in de stappen die ze zet. Jij kan je laten begeleiden door een coach. Iemand die je jouw potentie laat ontdekken en die jou begeleidt en af en toe een liefdevolle schop onder je kont geeft zodat jij jouw leven ten volle kan leven.

Ik wil dat graag voor jou doen. Ik gun het jou.

Meriam, life, coach, coaching, Utrecht

 

 

coach, Utrecht, coaching, blog, Meriam, Verhoef, training, tip, coach, Utrecht, Meriam Verhoef

Facebooklinkedin

Voordat ik het wist lag ik in mijn oude valkuil

Vorige week was ik bij mijn Business coach om de vorderingen te bespreken van Echt jezelf zijn, de trainingen die we aan ambitieuze moeders geven.

Daar heb ik weer zo’n leuke openbaring gehad.

Tijdens ons gesprek gaf hij aan dat ik veel te veel in mijn hoofd zat en mijn gevoel moest laten spreken. Hij liet wat van mijn uitspraken de revue passeren en zei steeds:  “kijk daar spreekt je ratio weer, in plaats van je gevoel”.

In eerste instantie verbaasde me dat want dat zijn juist de stappen die ik zelf de laatste jaren gemaakt heb. Ik heb geleerd dat er veel meer lagen in mij aanwezig waren dan ik ooit wist. En daardoor kan ik veel beter voelen wat er op een moment bij mezelf speelt en kan ik daar op reageren. In plaats van altijd alles te beredeneren totdat ik (voor mijzelf onverwacht) een kookpunt bereikte en ontplofte of implodeerde.

En juist omdat ik bij mezelf heb ervaren hoe het is om jezelf beter te leren kennen en hoeveel vrijheid en mogelijkheden dat geeft, heb ik ervoor gekozen om coach te worden, omdat ik dat jou ook gun. (dit is de korte versie ;-))

En nu, krijg ik van mijn coach steeds terug dat ik weer in mijn ratio zit en dat ik niet naar mijn gevoel ga. Hoe kan dat nou?

Nou ik ben er achter hoor! Als ik iets nieuws ga doen dan val ik keihard in m’n oude valkuil. Blijkbaar kost het leren van iets nieuw me zoveel moeite dat ik direct weer terug pak op mijn oude gewoonte.

Dat nieuwe ingesleten paadje is blijkbaar nog zo vers dat ik bij lastige situaties, ingewikkelde beslissingen, nieuwe lessen, direct weer mijn oude pad ga bewandelen. Oude gewoontes verdwijnen niet makkelijk. Hoe dan wel? Door ze niet meer te gebruiken. Door steeds je nieuwe pad te blijven bewandelen. Maar onder het nieuwe gras, zal nog heel lang het oude paadje liggen. Tijdens mijn NLP trainingen heb ik dat allemaal geleerd en toch verraste dit me weer.

Waarom? Omdat ik nu echt voelde wat het betekende.

Wat heb ik hiervan geleerd?

  • Dat ieder nieuw inzicht moet inslijten voordat je het je echt eigen hebt gemaakt. Dat wist ik rationeel al, maar nu heb ik het ook gevoeld 😉
  • Dat voelen voor mij blijkbaar het nieuwe weten is
  • Dat je je steeds kan blijven ontwikkelen als je bereid bent naar jezelf te kijken met een open en nieuwsgierige houding
  • Wat is het fijn om een coach te hebben! Om je bewust te worden van je blinde vlek

Meriam, life, coach, coaching, Utrechtcoach, Utrecht, coaching, blog, Meriam, Verhoef, training, tip

 

Facebooklinkedin

De waarheid ligt niet in het midden

Vorige week had ik een gesprek met iemand over mijn vader. Mijn vader gaat zowel geestelijk als lichamelijk achteruit. Dat is vooral voor hemzelf lastig en moeilijk te aanvaarden.

Onlangs ben ik met hem, mijn moeder en mijn zus een weekend weg geweest. Tijdens dat weekend merkten we steeds dat m’n vader dingen niet meer kon. Hij wilde wel, maar z’n lichaam niet, en soms zijn geest ook niet. Wat mijn zus en ik daar vooral lastig aan vonden was dat hij niet duidelijk zijn grenzen aan gaf. Dat hij niet duidelijk zei wanneer hij te moe was om iets te doen, of even niet snapten wat we bedoelden. Wij dachten: ‘Als jij nou gewoon aangeeft wanneer je niet meer kan, dan weten wij tenminste waar we aan toe zijn en hoeven we niet steeds voor jou te beslissen en te denken’.

Vorige week sprak ik dus iemand waarvan haar vader een week met mijn vader op stap was geweest. Haar vader is de (jongere) broer van mijn vader. Het was hem vooral opgevallen dat mijn vader aan het klagen was over al z’n pijntjes en dat hij niet meer kon. Heel  anders dus dan wat wij hebben ervaren tijdens ons weekend weg.

We maakten ons er van af met de opmerking: De waarheid zal wel ergens in het midden liggen.

Maar het bleef maar in mijn hoofd spelen. Is mijn vader dan heel anders als hij met z’n dochters op stap is? Houdt hij zich dan heel groot? En waarom dan niet bij zijn broer?

Totdat ik dacht: De waarheid bestaat niet.

Mijn vader gedraagt zich waarschijnlijk overal hetzelfde. Alleen de interpretatie die wij er aan geven wordt gekleurd door onze blik op hem en op de wereld.

Zijn jongere broer wil wellicht niet het beeld van zijn oudere broer als sterke persoon opgeven. De broer die hem hielp op het schoolplein, de broer met wie hij verre fietstochten deelde, de broer die steeds minder kan.

Wij als dochters willen graag dat hij ook in de periode dat hij achteruit gaat duidelijk aangeeft wat zijn grenzen zijn en gaat genieten van wat er nog wél is. En op die manier hebben wij onze ideeën over hoeveel of hoe weinig mijn vader mag of moet aangeven hoe hij zich voelt.

Onze verwachtingen bepalen hoe we naar iemand kijken. Ons verleden bepaalt hoe we iemand zien en zijn acties interpreteren, maar het is nooit de waarheid. Zodra het over de interpretatie van menselijke gedragingen gaat, bestaat de waarheid niet. Alleen maar MIJN waarheid of JOUW waarheid. En het mooie is, we hebben allebei gelijk. Want in onze eigen wereld is dit de waarheid.

Bevind jij je ook wel eens in een situatie waarin je een hele andere beleving hebt dan de ander? Kijk dan eens naar je eigen waarheid. Jouw waarheid is ook maar een interpretatie van de werkelijkheid!

Succes met dit proces!

coach, Utrecht, coaching, blog, Meriam, Verhoef, training, tip, coach, Utrecht, Meriam Verhoef

Facebooklinkedin

Over 10 jaar

Ik ga iets spannends met je delen. Mijn droom over waar ik sta over 10 jaar. Spannend, omdat ik het spannend vind om er over na te denken en het aan het papier toe te vertrouwen en nog spannender om het met jou te delen, want dan wordt het nog echter!

Nou, hier komt ie dan:

Over 10 jaar

Word ik ingehuurd op evenementen en seminars als spreker. Ik ben een expert op het gebied van ‘vrouwen in balans door de juiste keuze’.

Wat je overkomt kan je niet kiezen, maar je hebt een keuze hoe je er mee om gaat, iedere dag weer.

Ik ben een inspirator en geef mensen inzichten hoe ze hun leven in eigen hand kunnen nemen. Ik werk met een netwerk van professionals die het elkaar gunnen om succes te hebben, die elkaar uitdagen en versterken. We zijn een club van enthousiastelingen die vrijheid nastreven voor zichzelf en voor anderen, Plezier, passie, gelijkwaardigheid en vrijheid zijn onze woorden en waarden. We genieten van het samenwerken en van het leven, zijn optimistisch en empatisch. We zijn geen carrieretijgers, maar willen vanuit onze passie zoveel mogelijk mensen bereiken.

Ik heb een boek geschreven dat veel mensen een positieve boost heeft gegeven. Ik kan goed leven van mijn werk. Ik werk hard, maar zo voelt het niet en heb tijd voor lange vakanties. Ik heb een mooie eigen ruimte die helemaal naar mijn smaak is ingericht waar we van alles organiseren met het netwerk. Inspiratieweekenden met mindfulness en yoga, coaching en workshops, kampvuuravonden en andere activiteiten waar mensen zich gezien, gehoord en geliefd voelen.

Mijn doelgroep is: middelhoog opgeleide vrouwen die midden in het leven staan en niet mee willen doen aan de ratrace want ze beseffen dat verbinding met anderen, zichzelf en het leven in het ‘nu’ belangrijker is dan een carrière. Toch lukt het ze nog niet helemaal om vrijheid te ervaren doordat ze bang zijn om keuzes te maken, vast zitten in de gebaande paden of hun eigen belemmerende overtuigingen.

Ik ga ze laten ervaren dat ze het waard zijn om hun eigen keuzes te maken en dat het nooit te laat is om voor jezelf te kiezen.

Pff, nou dat staat op papier, dankjewel dat je het hebt willen lezen en fijn als je een stukje met me mee loopt op dit pad.

Meriam, life, coach, coaching, Utrecht

 

 

buton-blogs-en-tips

Facebooklinkedin
Oudere berichten